Golonka gotowana z jarzynami

Golonkę opalamy nad ogniem, gdy znajduje się na niej nawet drobna szczecina. Dokładnie myjemy pod strumieniem zimnej wody i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy woda, tak, aby golonka nie wystawała nad jej poziom.

Składniki

  • 1 duża golonka wieprzowa (najlepiej tylna),
  • 1 duży seler,

  • 6 średnich marchewek,
  • 3 średnie pietruszki,
  • 1 duży por,
  • 1 duża cebula,
  • 1 kostka rosołowa drobiowo–wołowa,
  • maggi, vegeta, sól, pieprz,
  • kilka łyżek smalcu

Sposób przygotowania

Golonkę opalamy nad ogniem, gdy znajduje się na niej nawet drobna szczecina. Dokładnie myjemy pod strumieniem zimnej wody i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą tak, aby golonka nie wystawała nad jej poziom.

Doprowadzamy do stanu wrzenia, aż pojawią się pierwsze „szumowiny”, usuwamy je nalewką lub łyżką i dodajemy wszystkie obrane i umyte jarzyny oraz wszystkie przyprawy: sól, pieprz, maggi, Vegetę, kostkę rosołową. Gotujemy ok. 3 do 3,5 godziny.

Po tym czasie wyciągamy delikatnie i odstawiamy na talerz. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy smalcem i wkładamy golonkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200˚C na ok. 30 minut.

Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
SKOMENTUJ (9)
KOMENTARZE (9)
Gość We-Dwoje.pl/9 miesięcy temu
Tak to się na szybko gotuje. Kostka rosołowa zwyczajnie daje smak bez ekstra dodatków. A trochę chodzi o to, zeby tem smak wyłuskać w sposob jak najbardziej naturalny. Chyba będę improwizować. Wyjdzie mi na pewno lepiej bez kostki rosołowej.
Gość We-Dwoje.pl/rok temu
Jak słyszę kostka rosolowa to twierdze ze nie potrafisz gotować, tylko glutainian sodu to twoja zdolność gotowania!!
Gość We-Dwoje.pl/3 lata temu
sól, pieprz w ziarenkach, liść laurowy, ziele angielskie i warzywa w zupełności wystarczą
POKAŻ KOMENTARZE (9)