Sery z Podlasia i Kaszub

Nie jedz sera od razu po wyjęciu z lodówki, ale poczekaj, aż odtaja i do końca rozwinie swój aromat. Wtedy poczujesz w pełni jego smak.

fot. A. Rogalski

Koryciński

Krótko dojrzewający, kremowy i miękki. Dostępny w niezliczonych odmianach smakowych. Pyszny solo, doskonały na desce serów i w sałatkach. Dostępny jest także twardy (podobny do parmezanu).

Narwiański

Z mleka krów rasy czerwonej. Łagodny, aromatyczny, naturalny lub z dodatkiem ziół. bursztyn A także Szafir, Rubin i Grand Radamer – to sery twarde, długo dojrzewające, o intensywnym smaku. Wspaniale smakują z winem, doskonałe z owocami, makaronem.

Z Wiżajn

Typu szwajcarskiego, dojrzewający, o słodkawym posmaku.

Kaszubski chłopczyk

Dojrzewa około miesiąca, łagodny i pełen smaku. Świetny z pieczywem, do sałatek, zapiekanek i farszy.

Kaszeb

Ser o zdecydowanym, pikantnym smaku i aromacie. Ma dość miękki, jednolity miąższ. Sprawdzi się na desce serów, bardzo smaczny z winem.

Tagi: serserypolskie sery
Serowy sos do dań z grilla - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (0)
KOMENTARZE (0)