Kotlety z grzybów

Grzyby umyć, pokroić, podlać odrobiną wody i dusić 15 min. Następnie osączyć i zemleć. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju.


Składniki
1 kg dowolnych świeżych grzybów
jajo
2 cebule,
2 czerstwe bułki,
3/4 szklanki mleka,
olej,
tarta bułka,
pieprz,
sól

Sposób przygotowania
Grzyby umyć, pokroić, podlać odrobiną wody i dusić 15 min. Następnie osączyć i zemleć. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju.

Do grzybów dodać jajo, namoczone w mleku i mocno odciśnięte bułki, pieprz, sól oraz cebulkę. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosypać nieco tartej bułki. Wymieszać, uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce. Usmażyć na oleju na rumiano. Podawać z dowolną surówką.
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (2)
KOMENTARZE (2)
Gość We-Dwoje.pl/6 lat temu
Hello, wole przepisy, gdzie sa zdjecia, ale trudno. Przepis jest na modle kotletow mielonych, wg mnie te bulki nie sa potrzebne (dodatkowe kalorie). Dodalabym wiecej innych warzyw, jak czerwona papryka, zielona pietruszka i dla scalenia oczywiscie jajka. Jak musi byc bulka, to jako alternatywe proponuje pokruszone chrupkii kukurydziane lub inne nieslodzone. Warto poeksperymentowac.
Gość We-Dwoje.pl/7 lat temu
sugerowałbym nie mielić, a jedynie poszatkować świeże grzyby.