POLECAMY

Śliwki marynowane w occie

Świetne na przekąskę!

Śliwki marynowane w occie fot. Fotolia

Składniki:

  • 1 kg śliwek, najlepiej węgierek
  • 200 ml octu (niepełna szklanka)
  • 15 dag cukru
  • kilkanaście goździków
  • kawałki kory cynamonu

Sposób przygotowania:


  1. Śliwki opłukać, osuszyć, nakłuć, wrzucić na wrzątek, gotować minutę, odcedzić. Z cukru, 600 ml wody i octu ugotować syrop, zalać przygotowane owoce, doprowadzić do wrzenia, wystawić, ostudzić, odcedzić śliwki.
  2. Syrop ponownie zagotować, włożyć śliwki, doprowadzić do wrzenia, odcedzić. Owoce ułożyć w umytych i wyparzonych słoikach. Syrop zagotować z cynamonem i goździkami, zalać śliwki, mocno zakręcić słoiki, można pasteryzować, ale nie jest to konieczne.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)