Oryginalne sałatki na grilla powinny być orzeźwiające, świeże i chrupiące, aby przełamywały smak mięsa i ryb. Najlepiej jest przyrządzać je z sezonowych warzyw i owoców, dostępnych już od połowy kwietnia.
Spis treści:
- Z czego przygotować sałatkę na grilla?
- Oryginalne sałatki na grilla: sałatka Waldorf
- Oryginalne sałatki na grilla: sałatka z anchois i grzankami
- Jaki dressing do sałatki na grilla?
Z czego przygotować sałatkę na grilla?
Dania z grilla świetnie komponują się z soczystymi, świeżymi warzywami sezonowymi. Maj to miesiąc, w którym na targach możemy znaleźć pyszne nowalijki — rzodkiewki, ogórki, bób oraz botwinę. To właśnie z nich warto przygotować sałatki na grilla. Idealnie sprawdzają się także pomidory.
Przebojem wszystkich stołów jest zawsze klasyczna sałatka grecka. Jej przygotowanie zajmie ci dosłownie kilka minut. Wystarczy pokroić pomidory i ogórki w grubą kostkę, dodać ser feta, czerwoną cebulę i polać sosem na bazie oliwy z oliwek, oregano i tymianku.
Na grilla doskonale sprawdzą się wszystkie sałatki ziemniaczane. Świetnym pomysłem jest również sałatka z grillowanych warzyw. Możesz ją przygotować dzień wcześniej albo bezpośrednio podczas imprezy. Wykorzystaj do niej cukinię, bakłażana, pomidora, kukurydzę i paprykę. Warzywa pokrój w grube plastry, skrop oliwą z oliwek i gotowe!
Brakuje ci czasu? Świeże sałaty, rukolę, roszponkę, jarmuż polej sosem winegret i dodaj do nich podprażone orzechy. Kompozycję możesz uzupełnić kiełkami, koperkiem albo świeżym szczypiorkiem. Oryginalne sałatki na grilla możesz wzbogacić także strączkowymi warzywami z puszki, np. ciecierzycą, soczewicą czy czerwoną fasolą.
Sałatka Waldorf do potraw z grilla
Składniki:
- jabłko Jonagold lub Idared,
- garść orzechów włoskich,
- mały seler korzeniowy,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 łyżka majonezu,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- garść rodzynek,
- pieprz,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Jabłko i selera obierz ze skórki i pokrój w cienkie paseczki lub zetrzyj na tarce. Przełóż do miski i obficie skrop sokiem z cytryny.
- Orzechy włoskie upraż na rozgrzanej, suchej patelni przez minutę. Pokrusz i przełóż do miski.
- Dodaj rodzynki i wlej zmieszany jogurt grecki z majonezem. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Odłóż na godzinę dla lepszego połączenia się smaków.
fot. Oryginalne sałatki na grilla: sałatka waldorf/Adobe Stock, Gresei
Oryginalne sałatki na grilla: sałatka z anchois i grzankami
Składniki:
- dowolna sałata (np. lodowa lub rukola),
- pomidorki koktajlowe (opcjonalnie),
- anchois z puszki lub słoika,
- starty żółty ser,
- dowolny chleb,
- sól i pieprz,
- oregano,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Sałatę i pomidorki umyj. Sałatę pokrój albo porwij i włóż do miski. Pomidorki (jeśli używasz) przekrój na pół i umieść w mice.
- Przygotuj grzanki. Pokrój kilka kromek chleba w kosteczkę, a następnie podsmaż na suchej patelni, aż się lekko zarumienią. Odłóż je na bok.
- Anchois umieść w misce i całość dobrze wymieszaj. Następnie dodaj przyprawy oraz oliwę z oliwek. Na koniec dodaj grzanki.
- Po nałożeniu sałatki na talerz posyp ją startym serem.
fot. Oryginalne sałatki na grilla: sałatka z anchois/Adobe Stock, vienetta14
Jaki dressing do sałatki na grilla?
Oryginalne sałatki na grilla świetnie uzupełni odpowiednio dobrany dressing. Eksperymentuj z różnymi olejami. Poza oliwą z oliwek spróbuj także oleju winogronowego, oleju lnianego, sezamowego, czy z orzechów włoskich. Doprawiaj je mieszankami ziół: oregano, majeranku, bazylii i sokiem z cytryny.
Dla urozmaicenia smaku warto dodać także bardziej wyraziste, orientalne przyprawy, jakie jak płatki chilli, wędzoną paprykę, czy garam masala.
Sosy do sałatek na grilla mogą się również opierać na majonezie, śmietanie lub w zdrowszej wersji - na jogurcie greckim. Najpopularniejszym dressingiem na bazie jogurtu jest sos czosnkowy. Pasuje do wszystkich dań z grilla.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.04.2020
Poznaj inne przepisy na oryginalne sałatki na grilla: