Składniki:
- 2 główki sałaty rzymskiej,
- 10 suszonych pomidorów z zalewy,
- 1 duży batat,
- kilkanaście czarnych oliwek,
- ser feta,
- 1 czerwona cebula,
- pestki słonecznika,
- oliwa z oliwek,
- sok z połówki cytryny,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- sos balsamiczny,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Sałatka z suszonymi pomidorami podawana z pieczonym batatem i serem feta to znakomity pomysł na uroczyste przyjęcie. Serwuj ją z ziołowymi grzankami z razowego pieczywa i sosem winegret.
- Bataty obierz, pokrój na paski o grubości 1 cm, posól, skrop oliwą i wyłóż na blachę do pieczenia zabezpieczoną papierem. Piecz przez 30 minut w 190 stopniach.
- Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
- Sałatę porwij na mniejsze części i wrzuć do miski.
- Dodaj oliwki, pokrojone suszone pomidory i czerwoną cebulę pokrojoną w piórka.
- W miseczce wymieszaj oliwę, z sokiem z cytryny, oregano, bazylią, solą i pieprzem i porządnie wymieszaj.
- Na wierzch wyłóż bataty, polej przygotowaną oliwą, posyp pestkami słonecznika i pokruszoną fetą. Sałatkę wykończ sosem balsamicznym.
Więcej przepisów na pyszne sałatki:
Przepis na sałatkę Cezar
Przepis na sałatkę grecką