Składniki:
- 250g makaronu w kształcie ryżu orzo,
- 4 większe ogórki gruntowe,
- 8 pomidorków koktajlowych,
- mała puszka ciecierzycy (lub 200 g suchej, którą trzeba namoczyć przez noc),
- 100 g sera żółtego,
- 1 spory ząbek czosnku,
- 3 łyżki dobrego majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- sok z limonki,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Sałatka z makaronem ryżowym, czyli pszennym makaronem orzo w kształcie ziarenek ryżu jest smaczną i estetyczną przystawką na imprezowym stole.
Tak jak w przypadku innych sałatek makaronowych, można dowolnie mieszać smaki i warzywa, eksperymentować z dodatkami. Ciecierzyca to bogactwo białka, ogórek dodaje świeżości, majonez - skleja wszystko w całość.
Makaron orzo możesz zastąpić innym. Warto jednak mieć go w szafce - świetnie sprawdza się do farszów i zapiekanek z makaronem.
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudź.
- W tym czasie umyj warzywa, obierz ogórka i pokrój w drobną kostkę. Pomidora możesz sparzyć, obrać i również pokroić w podobne kawałki. Wrzuć do miski.
- Ciecierzycę odlej z zalewy i przepłucz lub odlej wodę z suchej, namaczanej, a potem ugotowanej ciecierzycy (sprawdź, jak gotować ciecierzycę). Dodaj do pozostałych składników.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach - wrzuć do miski.
- Jogurt, majonez, sok z limonki, sól i pieprz - wymieszaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wylej na sałatkę
- Wstaw do lodówki na min. godzinę przed podaniem.
Wskazówka: Ciecierzycę możesz zastąpić np. białą fasolą. Sałatkę warto podawać z bagietką lub ciemnym pieczywem.
Inne przepisy: Orzo z bazyliowm pestoSałatka z suszonymi pomidorami i serem fetaWideo-przepis: sałatka z makaronem ryżowym i masłem orzechowym