Wbrew obiegowej opinii, zdrowe żywienie wcale nie musi być ani czasochłonne ani kosztowne. Co więcej, wykonanie wartościowych posiłków może być ogromną frajdą, a kolorowe i świeżo przygotowane potrawy nie tylko nacieszą oko, ale także podniebienie. Wiosną i latem mamy do wyboru moc sezonowych młodziutkich warzyw, dlatego warto z tego skorzystać przygotowując coś lekkiego na gorące dni, np. niebanalną, orzeźwiającą sałatkę z dodatkiem sycących grzanek.
Składniki: (na 4 osoby)
- 150g grzanek z białego chleba (bez skórki),
- 2 dojrzałe pomidory,
- 1 ogórek,
- 1 żółta papryka,
- 2 łodygi selera,
- 1 czerwona cebula,
- 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 łyżki octu winnego Ponti z czerwonego wina,
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Chleb pokroić w kostki i przygotować z niego grzanki susząc je w piekarniku przez około 15 minut. Warzywa pokroić w kostkę, usunąć środki z pomidorów; całość wymieszać z grzankami. Dodać oliwę z oliwek i ocet do smaku oraz sól i pieprz wedle uznania. Sałatkę podawać tuż po przygotowaniu, można przybrać ją świeżą bazylią. Idealna na letnie dni, w asyście szklanki schłodzonej wody z miętą i cytryną.
Źródło: www.indexfood.pl
Zobacz także: Jak przygotować groszek cukrowy?