Warzywna sałatka z grzankami - przepis

Sałatka warzywna ze świeżą bazylią i grzankami to propozycja w sam raz na letnie dni. Jest to opcja lekka, doskonała dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy za pomocą zdrowej diety.
/ 21.06.2013 12:23

Sałatka

Wbrew obiegowej opinii, zdrowe żywienie wcale nie musi być ani czasochłonne ani kosztowne. Co więcej, wykonanie wartościowych posiłków może być ogromną frajdą, a kolorowe i świeżo przygotowane potrawy nie tylko nacieszą oko, ale także podniebienie. Wiosną i latem mamy do wyboru moc sezonowych młodziutkich warzyw, dlatego warto z tego skorzystać przygotowując coś lekkiego na gorące dni, np. niebanalną, orzeźwiającą sałatkę z dodatkiem sycących grzanek.

Składniki: (na 4 osoby)

  • 150g grzanek z białego chleba (bez skórki),
  • 2 dojrzałe pomidory,
  • 1 ogórek,
  • 1 żółta papryka,
  • 2 łodygi selera,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki octu winnego Ponti z czerwonego wina,
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Chleb pokroić w kostki i przygotować z niego grzanki susząc je w piekarniku przez około 15 minut. Warzywa pokroić w kostkę, usunąć środki z pomidorów; całość wymieszać z grzankami. Dodać oliwę z oliwek i ocet do smaku oraz sól i pieprz wedle uznania. Sałatkę podawać tuż po przygotowaniu, można przybrać ją świeżą bazylią. Idealna na letnie dni, w asyście szklanki schłodzonej wody z miętą i cytryną.

Źródło: www.indexfood.pl

Zobacz także: Jak przygotować groszek cukrowy?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)