Sałatka grecka klasyczna. Przepis, który nigdy nie wychodzi z mody

Klasyczna sałatka grecka z pomidorem, ogórkiem, czerwoną cebulą i oliwkami, oregano, skropiona oliwą. Najlepszy przepis na sałatkę grecką w oryginalnej wersji.
Edyta Liebert / 20.11.2019 09:40
DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka grecka klasyczna. Przepis, który nigdy nie wychodzi z mody fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 ogórki zwykle małe lub 2 szklarniowe,
  • 2 średniej wielkości pomidory,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 250 g dobrej jakości greckiego sera feta,
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek,
  • 4 łyżeczki oregano,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek tłoczonych na zimno,
  • świeżo zmielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Klasyka nigdy nie wychodzi z mody i dotyczy to również kulinariów. Sałatka grecka oryginalnie nie ma w sobie sałaty lodowej czy kulek mozzarelli, jedynie bazuje na warzywach i wyśmienitej jakościowo oliwie. Zapisz tę recepturę!

Jeśli chcesz eksperymentować z tradycyjnymi przepisami, musisz doskonale opanować podstawowy przepis. Sałatka grecka funkcjonuje w naszej świadomości na wiele sposobów, ale baza jest ta sama i prosta: pomidor, ogórek, ser, oliwki. Pamiętaj o doskonałej jakość produktów - bez tego nie ma mowy o sukcesie. 

  1. Pomidory umyj, pokrój w ćwiartki i pozbądź się szypułek. Pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Ogórlki obierz ze skórki i przekrój wzdłuż. Następnie posiekaj w półplasterki
  3. Czarne oliwki przekrój na pół w poprzek.
  4. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie plasterki.
  5. Wszystkie składniki przełóż do salaterki. Na wierzchu połóż kawałki sera feta, oprósz go suszonym oregano, skrop oliwą.
Wskazówka: Z tą sałatką doskonale komponuje się chrupkie, ciepłe pieczywo. 

Zobacz także: Szybkie sałatki na imprezę Winegret doskonały: wiekowa receptura
Sałatka warstwowa gyros - tradycyjny przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)