Składniki:
- 4 ogórki zwykle małe lub 2 szklarniowe,
- 2 średniej wielkości pomidory,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 250 g dobrej jakości greckiego sera feta,
- 1/2 szklanki czarnych oliwek,
- 4 łyżeczki oregano,
- 4 łyżki oliwy z oliwek tłoczonych na zimno,
- świeżo zmielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Klasyka nigdy nie wychodzi z mody i dotyczy to również kulinariów. Sałatka grecka oryginalnie nie ma w sobie sałaty lodowej czy kulek mozzarelli, jedynie bazuje na warzywach i wyśmienitej jakościowo oliwie. Zapisz tę recepturę!
Jeśli chcesz eksperymentować z tradycyjnymi przepisami, musisz doskonale opanować podstawowy przepis. Sałatka grecka funkcjonuje w naszej świadomości na wiele sposobów, ale baza jest ta sama i prosta: pomidor, ogórek, ser, oliwki. Pamiętaj o doskonałej jakość produktów - bez tego nie ma mowy o sukcesie.
- Pomidory umyj, pokrój w ćwiartki i pozbądź się szypułek. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Ogórlki obierz ze skórki i przekrój wzdłuż. Następnie posiekaj w półplasterki.
- Czarne oliwki przekrój na pół w poprzek.
- Cebulę obierz i posiekaj w cienkie plasterki.
- Wszystkie składniki przełóż do salaterki. Na wierzchu połóż kawałki sera feta, oprósz go suszonym oregano, skrop oliwą.
Zobacz także: Szybkie sałatki na imprezę Winegret doskonały: wiekowa receptura
Sałatka warstwowa gyros - tradycyjny przepis