Reklama
Czas przygotowania: 35 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • paczka roszponki (4 garście),
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
  • 2 pomarańcze średniej wielkości,
  • 1 spore awokado,
  • 2 małe żółte papryki,
  • garść podprażonych pestek dyni,
  • 4-5 łyżek oliwy, opcjonalnie ocet balsamiczny,
  • opcjonalnie kiełki brokuła.
Reklama
Przygotowanie:

Sałatka z tuńczykiem może być zaskakująca w smaku i kolorze, nie musi być kleista od majonezu, a lekka i pożywna. Nasza słonko-kwaśna propozycja jest chrupiąca i doskonała dla tych, którzy chcą zaskoczyć znajomych niesztampowym przepisem!

Sałatka z tuńczyka z jajkiem to klasyk na polskich stołach, ale co jeśli masz dość jajek na twardo i majonezu? Soczysta pomarańcza, dojrzałe awokado i miękki w konsystencji tuńczyk sprawdzą się doskonale na imprezie lub jako lunch do pracy.

  1. Zacznij od roszponki: umyj i osusz ją ręcznikiem papierowym lub pozostaw do wyschnięcia.
  2. Na suchej patelni podpraż pestki dyni.
  3. Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij, jeśli kawałki są spore.
  4. Pomarańcze obierz ze skóry i dokładnie pozbądź się białych gorzkich błonek między cząstkami. Pokrój w kostkę.
  5. Awokado obierz i pokrój w miarę regularne kształty zbliżone wielkością do kawałków pomarańczy.
  6. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę, ew. cienkie paski.
  7. Całość włóż do miski w dowolnej kolejności i wymieszaj, polej oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

Sposób podania: Sałatka z dodatkiem pieczywa będzie sycąca i pożywna, ale możesz też ugotować do niej pełnoziarnisty makaron - będzie smakować wyśmienicie!

Reklama

Inne rybne sałatki: Sałatka z tuńczykiem na 3 sposoby Luksusowa sałatka z wędzonym łososiem
Rustykalna sałatka ze śledziem i ziemniakami

Reklama
Reklama
Reklama