Składniki:
- paczka roszponki (4 garście),
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
- 2 pomarańcze średniej wielkości,
- 1 spore awokado,
- 2 małe żółte papryki,
- garść podprażonych pestek dyni,
- 4-5 łyżek oliwy, opcjonalnie ocet balsamiczny,
- opcjonalnie kiełki brokuła.
Przygotowanie:
Sałatka z tuńczykiem może być zaskakująca w smaku i kolorze, nie musi być kleista od majonezu, a lekka i pożywna. Nasza słonko-kwaśna propozycja jest chrupiąca i doskonała dla tych, którzy chcą zaskoczyć znajomych niesztampowym przepisem!
Sałatka z tuńczyka z jajkiem to klasyk na polskich stołach, ale co jeśli masz dość jajek na twardo i majonezu? Soczysta pomarańcza, dojrzałe awokado i miękki w konsystencji tuńczyk sprawdzą się doskonale na imprezie lub jako lunch do pracy.
- Zacznij od roszponki: umyj i osusz ją ręcznikiem papierowym lub pozostaw do wyschnięcia.
- Na suchej patelni podpraż pestki dyni.
- Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij, jeśli kawałki są spore.
- Pomarańcze obierz ze skóry i dokładnie pozbądź się białych gorzkich błonek między cząstkami. Pokrój w kostkę.
- Awokado obierz i pokrój w miarę regularne kształty zbliżone wielkością do kawałków pomarańczy.
- Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę, ew. cienkie paski.
- Całość włóż do miski w dowolnej kolejności i wymieszaj, polej oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Sposób podania: Sałatka z dodatkiem pieczywa będzie sycąca i pożywna, ale możesz też ugotować do niej pełnoziarnisty makaron - będzie smakować wyśmienicie!
Inne rybne sałatki: Sałatka z tuńczykiem na 3 sposoby Luksusowa sałatka z wędzonym łososiem
Rustykalna sałatka ze śledziem i ziemniakami