Stosując lekkostrawną dietę warto urozmaicić ją o warzywa gotowane na parze, które dostarczą niezbędnych składników odżywczych. Pieczone w piekarniku lub grillowane doskonale komponują się z pieczoną wołowiną lub drobiem. Sprawdź nasze doskonałe przepisy na aromatyczne warzywa!
Warzywa na grilla
Oto składniki na warzywa z grilla:
- 2 papryki
- dynia
- 2 średnie cukinie
- bakłażan
- 5-6 pieczarek
- średnia cebula
- rozmaryn
- oliwa z oliwek
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Jak zrobić warzywa z grilla?
Paprykę dokładnie myjemy i wydrążamy. Dynię obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię dzielimy na 5 cm krążki. Pieczarki obieramy ze skórki i przekrawamy na pół. Cebulę rozkrawamy i rozdzielamy na krążki. Wszystkie warzywa wykładamy na blachę i oprószamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą z oliwek. Przekładamy do folii aluminiowej i dorzucamy rozmaryn. Pieczemy całość w pakunku foliowym nakłutym widelcem. Pieczemy na rozgrzanej kratce grilla przez 25 minut do miękkości. Tak przyrządzone warzywa doskonale komponują się z pieczonym mięsem.
Warzywa na parze
Oto składniki na warzywa na parze:
- łyżka masła
- czosnek
- starta skórka z limonki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- brokuły
- marchewki
- kalafior
Jak zrobić warzywa na parze?
Przeciskamy czosnek przez praskę i mieszamy razem z masłem i starta skórką z limonki. Brokuły i kalafiora dzielimy na różyczki i dokładnie przemywamy pod bieżącą wodą. Marchewki obieramy i kroimy w słupki lub talarki. Nacieramy warzywa solą i pieprzem. Układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy przez 20 minut do miękkości. Na koniec polewamy masłem z dodatkami. Tak przygotowane warzywa są doskonałym dodatkiem do gotowanego mięsa lub samodzielne danie dietetyczne.
Pieczone warzywa
Oto składniki na pieczone warzywa:
- dynia piżmowa
- 3 papryki
- 2 ziemniaki
- 2 cebule
- tymianek
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić pieczone warzywa?
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Dynię piżmową obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę wydrążamy. Ziemniaki obieramy i tniemy w plasterki. Cebulę przekrawamy w pół i rozdzielamy na krążki. Wszystkie warzywa wykładamy na blachę do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym oraz posypujemy szczyptą soli i pieprzem. Układamy między warzywami gałązki tymianku. Całość pieczemy przez 40 minut do miękkości. Tak przyrządzone warzywa doskonale smakują w towarzystwie sosu czosnkowego i drobiu.
Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl