Faszerowane warzywa Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

WARZYWA: warzywa na grilla, warzywa na parze i inne

Warzywa to źródło błonnika pokarmowego, witamin oraz minerałów, które warto wprowadzać do naszej diety jak najczęściej. Sprawdź nasze przepisy na danie z warzywami!
Sylwia Kazimierczuk / 24.04.2018 15:21
Faszerowane warzywa Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Stosując lekkostrawną dietę warto urozmaicić ją o warzywa gotowane na parze, które dostarczą niezbędnych składników odżywczych. Pieczone w piekarniku lub grillowane doskonale komponują się z pieczoną wołowiną lub drobiem. Sprawdź nasze doskonałe przepisy na aromatyczne warzywa!

Warzywa na grilla

Oto składniki na warzywa z grilla:

  • 2 papryki
  • dynia
  • 2 średnie cukinie
  • bakłażan
  • 5-6 pieczarek
  • średnia cebula
  • rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Jak zrobić warzywa z grilla?

Paprykę dokładnie myjemy i wydrążamy. Dynię obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię dzielimy na 5 cm krążki. Pieczarki obieramy ze skórki i przekrawamy na pół. Cebulę rozkrawamy i rozdzielamy na krążki. Wszystkie warzywa wykładamy na blachę i oprószamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą z oliwek. Przekładamy do folii aluminiowej i dorzucamy rozmaryn. Pieczemy całość w pakunku foliowym nakłutym widelcem. Pieczemy na rozgrzanej kratce grilla przez 25 minut do miękkości. Tak przyrządzone warzywa doskonale komponują się z pieczonym mięsem.

Warzywa na parze

Oto składniki na warzywa na parze:

  • łyżka masła
  • czosnek
  • starta skórka z limonki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • brokuły
  • marchewki
  • kalafior

Jak zrobić warzywa na parze?

Przeciskamy czosnek przez praskę i mieszamy razem z masłem i starta skórką z limonki. Brokuły i kalafiora dzielimy na różyczki i dokładnie przemywamy pod bieżącą wodą. Marchewki obieramy i kroimy w słupki lub talarki. Nacieramy warzywa solą i pieprzem. Układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy przez 20 minut do miękkości. Na koniec polewamy masłem z dodatkami. Tak przygotowane warzywa są doskonałym dodatkiem do gotowanego mięsa lub samodzielne danie dietetyczne.

Pieczone warzywa

Oto składniki na pieczone warzywa:

  • dynia piżmowa
  • 3 papryki
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • tymianek
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić pieczone warzywa?

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Dynię piżmową obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę wydrążamy. Ziemniaki obieramy i tniemy w plasterki. Cebulę przekrawamy w pół i rozdzielamy na krążki. Wszystkie warzywa wykładamy na blachę do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym oraz posypujemy szczyptą soli i pieprzem. Układamy między warzywami gałązki tymianku. Całość pieczemy przez 40 minut do miękkości. Tak przyrządzone warzywa doskonale smakują w towarzystwie sosu czosnkowego i drobiu.

Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Fasolka szparagowa - gotowanie (jak długo gotować) i przepisy na fasolkę
Fasolka szparagowa - gotowanie (jak długo gotować) i przepisy na fasolkę
Fasolka szparagowa - gotowanie młodej, żółtej fasolki szparagowej to około 4-9 minut od zawrzenia wody (w proporcji na 1/2 kg fasolki.) Aby fasolka nie była zbyt miękka i nie rozpadała się - kontroluj miękkość widelcem. Jak ugotować fasolkę, by była smaczna? Do wody dodaj sól i cukier.
Omlet z warzywami - sprawdzony przepis z kilku prostych składników
Omlet z warzywami - sprawdzony przepis z kilku prostych składników
Omlet z warzywami to świetne rozwiązanie na pożywne śniadanie lub kolację. Do jego przygotowania potrzebujesz jajek, mleka, pomidora i papryki.
LECZO PRZEPIS: leczo przepis z kurczakiem i inne
LECZO PRZEPIS: leczo przepis z kurczakiem i inne
Leczo to warzywny gulasz, który świetnie sprawdza się na letni, lekki obiad dla całej rodziny– sprawdź nasze przepisy!
Placki z soczewicy z warzywną salsą - przepis składniki i przygotowanie
Placki z soczewicy z warzywną salsą - przepis składniki i przygotowanie
Ta przekąska zachwyci nie tylko wegetarian: wypróbuj placki z soczewicy z warzywną salsą!
Jak jeść zdrowo - 15 najzdrowszych warzyw i owoców
Jak jeść zdrowo - 15 najzdrowszych warzyw i owoców
Wiecie dokładnie, co ląduje na waszych talerzach?
Czarny makaron z warzywami
Czarny makaron z warzywami
Danie zaskakujące wizualnie, ale przy tym kuszące pysznym smakiem: oto czarny makaron z warzywami!
Dynia zapiekana z kuskusem i warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Dynia zapiekana z kuskusem i warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Możesz dorzucić również pierś z kurczaka! Oto pyszny pomysł na jesienny obiad: dynia zapiekana z kuskusem i warzywami!
Kasza z kiełbasą i warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Kasza z kiełbasą i warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Rozgrzewający i naprawdę sycący obiad: oto pyszna kasza z kiełbasą i warzywami!
Ratatouille warzywne - przepis składniki i przygotowanie
Ratatouille warzywne - przepis składniki i przygotowanie
Bakłażan, cukinia, pomidory, papryka: oto pyszne ratatouille warzywne!
Polędwiczki wieprzowe pieczone z warzywami. Przepis na pyszny obiad
Polędwiczki wieprzowe pieczone z warzywami. Przepis na pyszny obiad
Polędwiczki wieprzowe pieczone z warzywami to jeden z najprostszych sposobów na smaczny obiad. Przypraw je czosnkiem i rozmarynem.
Tort naleśnikowy z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Tort naleśnikowy z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Polecamy zwłaszcza z marchewką i selerem!
Jak zrobić zupę warzywną - przepis składniki i przygotowaniu
Jak zrobić zupę warzywną - przepis składniki i przygotowaniu
Między innymi z ryżem, cukinią i marchewką!
Warzywa zapiekane pod pierzynką - przepis składniki i przygotowanie
Warzywa zapiekane pod pierzynką - przepis składniki i przygotowanie
Kalafior, brokuły, bakłażan i marchewka!
Calzone z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Calzone z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Pyszny pomysł na bezmięsny obiad!
Gulasz z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Gulasz z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Koniecznie spróbuj - pomysł na pyszny obiad.
Sałatka z grillowanych warzyw - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Sałatka z grillowanych warzyw - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Dania z grilla to nie tylko karkówka, kiełbasa czy ryby. To również świetne grillowane warzywa, które idealnie uzupełnią zestaw dań przygotowanych na majówkową imprezę!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/13.05.2018 23:37
Powiem szczerze, że ja lubię i takie grilowane warzywa i takie ogólne, często zamawiam jedzenie. Bardzo mi smakuje jedzenie z Margaret z Wrocławia, szczególnie lubię zamawiac: Zestaw Pstrąg z pieca z masełkiem czosnkowym jest przepyszny i ma dobrą cenę.