Łopatka na winie - przepis

Upieczoną łopatkę podawaj z sosem z suszonych owoców

Łopatka na winie - przepis
fot. A. Rogalski

Przygotowanie:  2,5 godz.
Porcja: 480 kcal

Przepis na 10 porcji:

  • łopatka ze skórą (bez kości) (ok. 2 kg)
  • 2–3 ząbki czosnku
  • sól

Marynata:
  • butelka czerwonego wytrawnego wina
  • skórka obrana z cytryny
  • 6 liści laurowych
  • 1/2 łyżeczki ziaren ziela angiel.
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  •  laska cynamonu

Oraz:
  • 50 dag suszonych owoców (śliwek, moreli, jabłek, gruszek, fig, rodzynek)
  • 10 dag obranych migdałów
  •  kilkanaście goździków
  • rozmaryn
  • tymianek

Sposób wykonania:
  1. Łopatkę oczyść i natnij skórę w kratkę. Natrzyj solą roztartą z czosnkiem. Ułóż w kamionkowym lub szklanym naczyniu skórą do góry.
  2. Na marynatę: wymieszaj wino z paskami skórki z cytryny, pokruszonymi liśćmi laurowymi, pieprzem, zielem angiel. i cynamonem.
  3. Łopatkę zalej marynatą, przykryj i odstaw do lodówki na noc. W nacięcia w skórze wbij goździki, ułóż w brytfannie. Podlej marynatą. Piecz ok. 2 godz. (180 st.), polewając marynatą, a potem powstałym sosem. Wyjmij na półmisek i wstaw do ciepłego piekarnika. Sos z pieczenia przecedź i wymieszajz resztą marynaty. Dodaj pokrojone suszone owoce i migdały. Podgrzewaj, aż owoce wchłoną płyn. Dopraw ziołami i podawaj do łopatki.

Pani Domu
Oceń artykuł 0 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Pieczeń rzymska z jajkiem