Tarta cebulowa z boczkiem

Zamiast boczku można dodać do masy pokrojoną w kostkę szynkę lub kiełbasę. Sprawdź przepis!

Tarta cebulowa z boczkiem

Tarta cebulowa z boczkiem

fot. A. Rogalski

Przygotowanie: 80 min
Porcja: 490 kcal

Przepis na 6 porcji:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła

Farsz:

  • 15 dag boczku pokrojonego w kostkę
  • 70 dag cebuli pokrojonej w plasterki
  • 3 dag masła
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
  • 10 dag sera żółtego startego na tarce
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:


  1. Z mąki i masła zagnieć ciasto, rozwałkuj i wyłóż nim nasmarowaną masłem tortownicę o średnicy 24–26 centymetrów. Schłodź.
  2. Na dużej patelni rozpuść masło, włóż cebulę i duś, mieszając, około 15 minut, aż zmięknie. Posyp ziołami prowansalskimi, pieprzem i szczyptą soli. Przełóż do miski, ostudź. Boczek wytop na skwarki. Wymieszaj z cebulą. Dodaj jajka, śmietanę i ser. Masę wyłóż na ciasto i piecz około 45 minut w temp. 190 stopni, aż masa się zetnie. Podawaj z ulubionymi surówkami. 

Kulinarne inspiracje - forum >>

Pani domu
Oceń artykuł 12 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
ulcia2014.03.10 17:33
super przepis, dziękuję :) najlepszy z boczkiem, ja uwielbiam ten kani wędzony mmm
Raport specjalny
Video tygodnia
Rogaliki z malinami