Cielęcina z warzywami

Powoli pieczona z gałązkami świeżych ziół

Cielęcina z warzywami

Cielęcina z warzywami

fot. A. Rogalski

Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 3 godz.
Porcja:  420 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 4 grube plastry udźca cielęcego (około 1,2 kg)
- 1,5 szklanki jasnego piwa
- 4 małe cebulki
- 3 pomidory
- 4 duże ząbki czosnku
- por
- po dużej gałązce tymianku i rozmarynu
- mąka do oprószenia mięsa
- olej do smażenia
- sól
- świeżo zmielony pieprz

Sposób wykonania:
1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, oprósz solą, szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu i mąką. Na patelni rozgrzej olej, włóż przygotowane mięso, zrumień. Podsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.

2. Cebulki obierz, opłucz i przekrój na pół. Por dokładnie umyj, osusz, pokrój w grube krążki. Ząbki czosnku przekrój na pół. Pomidory pokrój na ćwiartki. Na tłuszczu ze smażenia mięsa przesmaż wszystkie warzywa oprócz pomidorów. Obłóż nimi mięso, dodaj pomidory.

3. Podlej jasnym piwem, obłóż gałązką tymianku i rozmarynu, przykryj folią aluminiową (stroną błyszczącą do środka). Piecz 2 godziny w temperaturze 160 stopni. Następnie odkryj i piecz jeszcze kolejną godzinę w temperaturze 170 stopni, regularnie polewając mięso powstałym sosem. Podawaj z bagietką lub kładzionymi kluskami.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Pani domu
Oceń artykuł 2 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Koktajl z egzotycznych owoców