Wątróbka drobiowa z jabłkami

Wątróbki nie wolno solić przed włożeniem na patelnię ani też smażyć zbyt długo, gdyż zrobi się twarda

Wątróbka drobiowa z jabłkami

Wątróbka drobiowa z jabłkami

Składniki:
- 50 dag watróbek drobiowych z indyka lub kurczaka
- 5 łyżek mąki
- 4 jabłka kwaskowate, np, szara reneta
- sok z połowy cytryny
- łyżka masła lub oleju
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól
- pieprz
- szczypta cukru

Sposób wykonania:
1. Wątróbki oczyścić, opłukać, oprószyć pieprzem i mąka, podsmażyć na rozgrzanym maśle lub oleju. l

2. Jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.

3. Wyjąć z patelni wątróbki, na tłuszczu podsmażyć jabłka. Gdy zmiękną oprószyć solą, cukrem i majerankiem, smażyć jeszcze przez chwilę.

4. W formie żaroodpornej ułożyć warstwę wątróbek, posypać solą i majerankiem, przykryć jabłkami. Zapiekać 10 minut w temp. 180 st. C.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Przyjaciółka
Oceń artykuł 8 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Pyszne spaghetti ze szpinakiem