Golonka w piwie

Dobrze przyrządzona golonka jest przepyszna! To danie, które pasuje na praktycznie każdą okazję!

Golonka w piwie
fot. Fotolia

Przygotowanie 1,5 godz. * pieczenie 30 min * 1 porcja – ok. 550 kcal

Składniki na 4 porcje golonki w piwie:

  • 2 golonki (przednie)
  • kostka bulionowa
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 łyżka miodu 
  • 0,5 l jasnego piwa
  • łyżeczka sosu sojowego
  • imbir
  • kminek
  • chili
  • sól

Sposób wykonania:


  1. Golonki oczyść, opal i włóż do niedużej ilości osolonego wrzątku z kostką rosołową (płyn powinien przykrywać golonki), dodaj obrany czosnek. Gotuj ok. 90 min, przestudź w wywarze, płyn przecedź, odparuj, a z golonek wyjmij kości.
  2. Na sos piwny wymieszaj miód, piwo, sos sojowy, imbir, chili i posiekany ząbek czosnku.  
  3. Golonki ułóż w żaroodpornym naczyniu i zalej sosem piwnym, tak by zakrył połowę mięsa.
  4. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz w temp. 180 st. C ok. 30 min, stale uzupełniając sos wywarem, aż golonki będą miękkie.

Przyjaciółka
Oceń artykuł 31 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Gość2013.05.22 09:13
od golonki w piwie lepsze gest tylko piwo w golonce :P
Raport specjalny
Video tygodnia
Rogaliki z malinami