Pieczona soczysta szynka

Pieczona soczysta szynka z farszem ze świeżej bazylii to doskonały pomysł na mięsne danie.

łatwy przepis, sałatki, dania z truskawkami, ciasta, szparagi, nowalijki, danai z grilla, przepisy

Składniki:

  • 1,2 kg szynki wieprzowej bez kości
  • łyżka octu
  • 2 liście laurowe
  • słodka papryka w proszku
  • ziele angielskie
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • pół selera
  • 5 dag masła
  • pęczek bazylii
  • sól
  • pieprz mielony i w ziarnach

Ocet wymieszaj z 3/4 szklanki wody, dodaj pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, zagotuj, letnią marynatą zalej mięso, przykryj, odstaw przynajmniej na godzinę. Miękkie masło utrzyj na gładką masę z posiekają bazylią, przypraw szczyptą soli i papryką.
Mięso wyjmij z marynaty, natnij, w nacięcia włóż farsz, zwiąż, oprósz solą, pieprzem, włóż do brytfanki, dodaj trochę wody i warzywa z zalewy, nakryj, piecz około 70 minut w temperaturze 200ºC, pod koniec pieczenia odkryj, by zrumienić wierzch mięsa.  

Przyjaciółka
Oceń artykuł 47 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Gruszki w occie