Pieczeń wołowa

Jeśli chcesz, by pieczeń była bardziej soczysta, przed włożeniem do piekarnika polej wrzątkiem.

łatwy przepis, sałatki, dania z truskawkami, ciasta, szparagi, nowalijki, danai z grilla, przepisy

Składniki:
- 1 kg ligawy wołowej
- mały kieliszek wódki
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka masła
- sól
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina

Mięso opłukać, osuszyć. Skropić wódką, odstawić na 30 minut. Posmarować musztardą, odstawić na ok. 2 godziny w chłodne miejsce. Ułożyć w brytfannie, posypać wiórkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 230°C i piec ok. 20 minut. Temperaturę piekarnika obniżyć do ok. 190°C i piec mięso jeszcze 25–30 minut, co jakiś czas polewając winem, a potem wytwarzającym się sosem. Pod koniec pieczenia posypać solą. Po wyjęciu z piekarnika od razu nie kroić, tylko dać pieczeni 10 min "odpocząć" – będzie bardziej soczysta.

Oceń 2,64 / 56 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj

Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl

 

Zobacz także

 
 
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny