Marynowana szynka z grzybami

Ta pieczeń z chrupiącą skórką zachwyci wszystkich

Składniki:
- 2 kg surowej szynki ze skórą
- 2 cebule
- 50 dag grzybów mrożonych lub świeżych
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- ziele angielskie 
- 3 liście laurowe
- 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina

Sposób wykonania:
1. Na marynatę cebule obrać, pokroić, wlać wino, dodać sól i pieprz do smaku, ziele angielskie oraz liście laurowe, marynatą zalać opłukane i osuszone mięso, wstawić do lodówki na 1–2 dni.

2. Po tym czasie wyjąć szynkę, osączyć z marynaty, ostrym nożem niezbyt głęboko naciąć skórę w kratkę.

3. Położyć mięso na natłuszczonej blasze, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 2 godzin w temperaturze 180 st. C, polewając marynatą, a później wytwarzającym się sosem.

4. Oczyszczone grzyby lekko posolić i podsmażyć na rozgrzanym maśle, dodać do mięsa 15 min przed końcem pieczenia.

Pieczeń ze schabu - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)