Biała rzodkiew ma wyrazisty smak, a mimo to wciąż rośnie w cieniu czerwonej rzodkiewki, którą na pewno uwielbiasz kłaść na kanapkę. Okazuje się, że biała rzodkiew ma ogromny potencjał i świetnie sprawdza się w sałatkach oraz zupach. Zobacz, co możesz zrobić z białej rzodkwi.
Spis treści:
Biała rzodkiew: przepis na surówkę
Surówka z białej rzodkwi to prawdziwa bomba witaminowa. W połączeniu z innymi, świeżymi warzywami, tworzy idealne połączenie.
Składniki:
- biała rzodkiew,
- średni burak,
- 2 średnie marchewki,
- połówka jabłka,
- pół cebuli,
- sól i pieprz,
- łyżka oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, rzodkiew i jabłko obierz. Cebulę pokrój w piórka, a jabłko w drobną kostkę.
- Białą rzodkiew, marchew oraz buraka zetrzyj na grubych oczkach i przełóż do miski.
- Dodaj pokrojoną cebulę oraz jabłko. Całość dobrze wymieszaj.
- Pozostaw na ok. 10-15 minut, aby smaki lekko się przegryzły.
- Następnie polej gotową surówkę z białej rzodkwi olejem oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Schowaj do lodówki i pozostaw na min. pół godziny.
fot. Biała rzodkiew: przepisy (tu: surówka z białej rzodkwi)/Adobe Stock, juliamikhaylova
Biała rzodkiew: przepis na chłodnik z białej rzodkwi
Biała rzodkiew idealnie smakuje w zupach – zarówno tych na gorąco, jak i na zimno. Wiosenny, orzeźwiający chłodnik z białej rzodkwi to świetna propozycja na obiad lub lunch w upalne dni.
Składniki:
- 200 g białej rzodkwi,
- litr kefiru albo rzadkiego jogurtu naturalnego,
- 4 ogórki,
- pęczek koperku,
- pęczek szczypiorku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Warzywa oraz zioła dokładnie umyj. Rzodkiew i ogórki pokrój w kostkę, a szczypiorek i koperek posiekaj.
- Do garnka lub miski dodaj wszystkie warzywa i dobrze posól. Odstaw na ok. 15 minut, w tym czasie rzodkiew nieco zmięknie.
- Następnie dodaj jogurt lub kefir, dopraw do smaku i odstaw do lodówki na minimum godzinę.
- Tak przygotowany chłodnik z białej rzodkwi możesz podawać z domowymi grzankami.
fot. Biała rzodkiew: przepisy (tu: chłodnik z białej rzodkwi)/Adobe Stock, O.B.
Biała rzodkiew z marchewką
Ta minimalistyczna surówka idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, ale także jako szybka przekąska – szczególnie w upalne dni, kiedy ciężkie jedzenie to ostatnie, na co masz ochotę.
Składniki:
- 3 białe rzodkwie,
- 3 marchewki,
- łyżka soku z cytryny,
- szczypta cukru,
- sól i pieprz,
- posiekana natka pietruszki (ilość wg uznania),
- niecała łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
- Białą rzodkiew i marchewki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Przełóż do miski.
- Dodaj sok z cytryny, cukier oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Całość wymieszaj i dopraw do smaku.
- Gotową surówkę z białej rzodkwi i marchewki włóż na minimum pół godziny do lodówki.
fot. Biała rzodkiew: przepisy (tu: biała rzodkiew z marchewką)/Adobe Stock, Anna
Czytaj także:
Surówka z rzodkiewki
Kiszone rzodkiewki
Surówki z młodej kapusty