Przepisy z białej rzodkwi: surówka na 2 sposoby i idealny chłodnik na lato

biała rzodkiew przepisy fot. Adobe Stock, Thanthip Homsansri
Biała rzodkiew to doskonałe w smaku, wyraziste warzywo, które świetnie sprawdza się jako baza lub dodatek do surówek. Możesz także wykorzystać ją do przygotowania pysznych, bogatych zup na ciepło lub zimno. Zobacz, co zrobić z białej rzodkwi i przygotuj doskonałe przekąski lub dania obiadowe.
/ 11.07.2022 04:52
biała rzodkiew przepisy fot. Adobe Stock, Thanthip Homsansri

Biała rzodkiew ma wyrazisty smak, a mimo to wciąż rośnie w cieniu czerwonej rzodkiewki, którą na pewno uwielbiasz kłaść na kanapkę. Okazuje się, że biała rzodkiew ma ogromny potencjał i świetnie sprawdza się w sałatkach oraz zupach. Zobacz, co możesz zrobić z białej rzodkwi.

Spis treści:

  1. Surówka z białej rzodkwi
  2. Zupa z białej rzodkwi
  3. Biała rzodkiew z marchewką

Biała rzodkiew: przepis na surówkę

Surówka z białej rzodkwi to prawdziwa bomba witaminowa. W połączeniu z innymi, świeżymi warzywami, tworzy idealne połączenie.

Składniki:

  • biała rzodkiew,
  • średni burak,
  • 2 średnie marchewki,
  • połówka jabłka,
  • pół cebuli,
  • sól i pieprz,
  • łyżka oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, rzodkiew i jabłko obierz. Cebulę pokrój w piórka, a jabłko w drobną kostkę.
  2. Białą rzodkiew, marchew oraz buraka zetrzyj na grubych oczkach i przełóż do miski.
  3. Dodaj pokrojoną cebulę oraz jabłko. Całość dobrze wymieszaj.
  4. Pozostaw na ok. 10-15 minut, aby smaki lekko się przegryzły.
  5. Następnie polej gotową surówkę z białej rzodkwi olejem oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Schowaj do lodówki i pozostaw na min. pół godziny.

biała rzodkiew przepisy surówka z białej rzodkwi
fot. Biała rzodkiew: przepisy (tu: surówka z białej rzodkwi)/Adobe Stock, juliamikhaylova

Biała rzodkiew: przepis na chłodnik z białej rzodkwi

Biała rzodkiew idealnie smakuje w zupach – zarówno tych na gorąco, jak i na zimno. Wiosenny, orzeźwiający chłodnik z białej rzodkwi to świetna propozycja na obiad lub lunch w upalne dni.

Składniki:

  • 200 g białej rzodkwi,
  • litr kefiru albo rzadkiego jogurtu naturalnego,
  • 4 ogórki,
  • pęczek koperku,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa oraz zioła dokładnie umyj. Rzodkiew i ogórki pokrój w kostkę, a szczypiorek i koperek posiekaj.
  2. Do garnka lub miski dodaj wszystkie warzywa i dobrze posól. Odstaw na ok. 15 minut, w tym czasie rzodkiew nieco zmięknie.
  3. Następnie dodaj jogurt lub kefir, dopraw do smaku i odstaw do lodówki na minimum godzinę.
  4. Tak przygotowany chłodnik z białej rzodkwi możesz podawać z domowymi grzankami.

biała rzodkiew przepisy chłodnik z białej rzodkwi
fot. Biała rzodkiew: przepisy (tu: chłodnik z białej rzodkwi)/Adobe Stock, O.B.

Biała rzodkiew z marchewką

Ta minimalistyczna surówka idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, ale także jako szybka przekąska – szczególnie w upalne dni, kiedy ciężkie jedzenie to ostatnie, na co masz ochotę.

Składniki:

  • 3 białe rzodkwie,
  • 3 marchewki,
  • łyżka soku z cytryny,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz,
  • posiekana natka pietruszki (ilość wg uznania),
  • niecała łyżka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Białą rzodkiew i marchewki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Przełóż do miski.
  2. Dodaj sok z cytryny, cukier oraz posiekaną natkę pietruszki.
  3. Całość wymieszaj i dopraw do smaku.
  4. Gotową surówkę z białej rzodkwi i marchewki włóż na minimum pół godziny do lodówki.

biała rzodkiew przepisy biała rzodkiew z marchewką
fot. Biała rzodkiew: przepisy (tu: biała rzodkiew z marchewką)/Adobe Stock, Anna

Czytaj także:
Surówka z rzodkiewki
Kiszone rzodkiewki
Surówki z młodej kapusty

Redakcja poleca

REKLAMA