Lekkostrawne pulpety z indyka w delikatnym sosie. Sprawdzony przepis babci Irenki

Lekkostrawne pulpety z indyka świetnie smakują z delikatnym sosem koperkowym - stwórz go na bazie lekkiego bulionu drobiowego i śmietanki. Lekkostrawne pulpety z indyka gotuj, zamiast je smażyć - dzięki temu będą mieć jeszcze delikatniejszy smak. Zredukuj ilość przypraw według własnych upodobań.
Weronika Kwaśniak / 23.02.2022 14:45
DRUKUJ PRZEPIS
Lekkostrawne pulpety z indyka w delikatnym sosie. Sprawdzony przepis babci Irenki fot. Adobe Stock, FomaA
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 35 min
Ilość kalorii: 350 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mielonego mięsa z indyka,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej,
  • jajko,
  • ząbek czosnku,
  • 0,75 l bulionu drobiowego,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • listek laurowy,
  • 100 ml śmietany,
  • żółtko,
  • koperek - ilość według upodobań,
  • 1 marchewka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: inne przyprawy, np. słodka papryka.
Przygotowanie:

Lekkostrawne pulpety z indyka to szybkie i smaczne danie, które sprawdzi się z pewnością nie tylko na ciepłe dni. Jest delikatne, więc nie musisz się martwić o uczucie ciężkości po obiedzie, a do tego bardzo smaczne – z pewnością przypadnie do gustu nawet największym niejadkom.

Dzięki temu przepisowi zaledwie w nieco ponad pół godziny wyczarujesz przepyszny obiad diety lekkostrawnej. Jak zrobić lekkostrawne pulpety z indyka?

  1. Do mięsa dodaj tartą bułkę, kaszkę, jajko i obrany, zmiażdżony czosnek.
  2. Przypraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób masę. Jeśli masz ochotę, możesz dodać więcej przypraw.
  3. W rondelku zagotuj bulion.
  4. Z masy mięsnej formuj niewielkie kulki, obtaczaj je w mące i kładź do gotującego się bulionu.
  5. Dodaj listek laurowy i startą na grubych oczkach marchewkę, gotuj lekkostrawne pulpety z indyka na średnim ogniu przez ok. 25 minut.
  6. Śmietanę rozmieszaj z żółtkiem, zapraw sos, dopraw solą i pieprzem, a następnie zagotuj.
  7. Dodaj posiekany koperek, podawaj lekkostrawne pulpety z indyka z ryżem.

Jeśli do bulionu dodasz 3-4 pokrojone pomidory, puszkę pomidorów bez skórki albo 2 łyżki koncentratu, otrzymasz pyszny sos, np. do makaronu. Możesz go zagęścić zasmażką z masła i mąki albo zabielić śmietaną.

Zobacz więcej przepisów na pulpety:
Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pieczarkowym

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA