Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa z indyka,
- 2 łyżki tartej bułki,
- 2 łyżki kaszki kukurydzianej,
- jajko,
- ząbek czosnku,
- 0,75 l bulionu drobiowego,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- listek laurowy,
- 100 ml śmietany,
- żółtko,
- koperek - ilość według upodobań,
- 1 marchewka,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: inne przyprawy, np. słodka papryka.
Przygotowanie:
Lekkostrawne pulpety z indyka to szybkie i smaczne danie, które sprawdzi się z pewnością nie tylko na ciepłe dni. Jest delikatne, więc nie musisz się martwić o uczucie ciężkości po obiedzie, a do tego bardzo smaczne – z pewnością przypadnie do gustu nawet największym niejadkom.
Dzięki temu przepisowi zaledwie w nieco ponad pół godziny wyczarujesz przepyszny obiad diety lekkostrawnej. Jak zrobić lekkostrawne pulpety z indyka?
- Do mięsa dodaj tartą bułkę, kaszkę, jajko i obrany, zmiażdżony czosnek.
- Przypraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób masę. Jeśli masz ochotę, możesz dodać więcej przypraw.
- W rondelku zagotuj bulion.
- Z masy mięsnej formuj niewielkie kulki, obtaczaj je w mące i kładź do gotującego się bulionu.
- Dodaj listek laurowy i startą na grubych oczkach marchewkę, gotuj lekkostrawne pulpety z indyka na średnim ogniu przez ok. 25 minut.
- Śmietanę rozmieszaj z żółtkiem, zapraw sos, dopraw solą i pieprzem, a następnie zagotuj.
- Dodaj posiekany koperek, podawaj lekkostrawne pulpety z indyka z ryżem.
Jeśli do bulionu dodasz 3-4 pokrojone pomidory, puszkę pomidorów bez skórki albo 2 łyżki koncentratu, otrzymasz pyszny sos, np. do makaronu. Możesz go zagęścić zasmażką z masła i mąki albo zabielić śmietaną.
Zobacz więcej przepisów na pulpety:
Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pieczarkowym