Gotowane pulpety z indyka w delikatnym sosie. Zobacz przepis

Pulpety z indyka to smaczne i lekkostrawne danie, które zasmakuje nie tylko osobom na diecie i przedszkolakom.
Weronika Kwaśniak / 08.07.2014 09:45
DRUKUJ PRZEPIS
Gotowane pulpety z indyka w delikatnym sosie. Zobacz przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 35 min
Ilość kalorii: 350 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mielonego mięsa z indyka,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej,
  • jajko,
  • ząbek czosnku,
  • 0,75 l bulionu drobiowego,
  • 4 łyżki mąki,
  • listek laurowy,
  • 100 ml śmietany,
  • żółtko,
  • koperek,
  • 1 marchewka
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Pulpety z indyka to szybkie i smaczne danie, które sprawdzi się z pewnością nie tylko na upały. Jest lekkostrawne, więc nie musisz się martwić o uczucie ciężkości po obiedzie, a do tego bardzo smaczne – z pewnością przypadnie do gustu nawet największym niejadkom.

Dzięki temu przepisowi zaledwie w nieco ponad pół godziny wyczarujesz przepyszny obiad. Jak zrobić pulpety z indyka?

  1. Do mięsa dodaj tartą bułkę, kaszkę, jajko i zmiażdżony czosnek.
  2. Przypraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób masę.
  3. W rondelku zagotuj bulion.
  4. Z masy mięsnej formuj niewielkie kulki, obtaczaj je w mące i kładź do bulionu.
  5. Dodaj listek laurowy i startą na grubych oczkach marchewkę, gotuj na średnim ogniu przez ok. 25 min.
  6. Śmietanę rozmieszaj z żółtkiem, zapraw sos, dopraw solą i pieprzem, a następnie zagotuj.
  7. Dodaj posiekany koperek, podawaj z ryżem.

Jeśli do bulionu dodasz 3-4 pokrojone pomidory, puszkę pomidorów bez skórki albo 2 łyżki koncentratu, otrzymasz pyszny sos, np. do makaronu. Możesz go zagęścić zasmażką z masła i mąki albo zabielić śmietaną!

Zobacz też inne inspiracje na dania z indyka:
Duszone sznycle z indyka z pieczarkami
Gulasz z indyka z warzywami i pieczarkami

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)