Składniki:
- 300 g szynki wieprzowej,
- 300 g pieczarek,
- 2 średnie cebule,
- 1,5 łyżki masła,
- natka pietruszki,
- koperek,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 0,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
- sól i pieprz do smaku,
- 30 g mąki pszennej.
Przygotowanie:
Gulasz wieprzowy jest bardzo sycący i jeszcze bardziej pyszny. My polecamy szczególnie wersję z pieczarkami i tymiankiem, która jest gotowa zaledwie w godzinę. I zawsze się udaje!
Pasują do niego ziemniaki, kasza, makaron, a także babka ziemniaczana. Możesz podać także dowolną surówkę, ale my zdecydowanie polecamy zasmażane buraczki. Jak zrobić idealny gulasz wieprzowy?
- Szynkę osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem i wrzuć na patelnię z rozpuszczonym masłem. Smaż, aż się zrumienią.
- Pieczarki umyj i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w pióra i wszystko wrzuć na patelnię. Dopraw solą.
- Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Jeśli lubisz smak kminku, możesz dodać pół łyżeczki nasion.
- Zalej wszystko bulionem i duś pod przykryciem 40 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dopraw solą i pieprzem według uznania. Możesz też dodać słodką lub ostrą paprykę. Dodaj drobno posiekany koperek.
- Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Jeśli wolisz lżejsze dania, możesz wypróbować równie pyszny gulasz z indyka, który z pewnością zasmakuje dzieciom oraz osobom na diecie.
Przeczytaj więcej pomysłów na obiad:
Lekkie pulpety z indyka
Aromatyczna grochówka na boczku