Gulasz wieprzowy z pieczarkami i tymiankiem. Zobacz przepis

Gulasz wieprzowy to idealne danie obiadowe. Ten z naszego przepisu ma głęboki, intensywny smak dzięki pieczarkom i dodatkowi tymianku.
Urszula Wilczkowska / 05.12.2019 14:12
DRUKUJ PRZEPIS
Gulasz wieprzowy z pieczarkami i tymiankiem. Zobacz przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 300 g szynki wieprzowej,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 średnie cebule,
  • 1,5 łyżki masła,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 0,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 30 g mąki pszennej.
Przygotowanie:

Gulasz wieprzowy jest bardzo sycący i jeszcze bardziej pyszny. My polecamy szczególnie wersję z pieczarkami i tymiankiem, która jest gotowa zaledwie w godzinę. I zawsze się udaje!

Pasują do niego ziemniaki, kasza, makaron, a także babka ziemniaczana. Możesz podać także dowolną surówkę, ale my zdecydowanie polecamy zasmażane buraczki. Jak zrobić idealny gulasz wieprzowy?

  1. Szynkę osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem i wrzuć na patelnię z rozpuszczonym masłem. Smaż, aż się zrumienią.
  2. Pieczarki umyj i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w pióra i wszystko wrzuć na patelnię. Dopraw solą.
  3. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Jeśli lubisz smak kminku, możesz dodać pół łyżeczki nasion.
  4. Zalej wszystko bulionem i duś pod przykryciem 40 minut, co jakiś czas mieszając.
  5. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Możesz też dodać słodką lub ostrą paprykę. Dodaj drobno posiekany koperek.
  6. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Jeśli wolisz lżejsze dania, możesz wypróbować równie pyszny gulasz z indyka, który z pewnością zasmakuje dzieciom oraz osobom na diecie.

Przeczytaj więcej pomysłów na obiad:
Lekkie pulpety z indyka
Aromatyczna grochówka na boczku

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)