Surówka z rzodkiewki. Przepis idealny na wiosnę
Surówka z rzodkiewki to prosty sposób na podkręcenie smaku twojego obiadu. Jeśli chcesz, możesz ją wzbogacić dodatkiem ogórka i koperku. Dobrze sprawdzi się też natka pietruszki. Użyj majonezu, jogurtu naturalnego albo greckiego lub gęstej śmietany.
Opublikowano: 27.05.2022, 05:33
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewki,
- 2 łyżki posiekanego koperku lub pietruszki,
- 3 łyżki majonezu, jogurtu naturalnego lub greckiego, albo gęstej śmietany,
- sól,
- pieprz,
- opcjonalnie: kawałek ogórka,
- łyżeczka soku z cytryny.
Reklama
Przygotowanie:
Surówka z rzodkiewki to prawdziwa bomba smaku i skarbnica witamin. Co roku żałujemy, że sezon na to warzywo jest tak krótki, próbujemy jednak zachować jego smak na zimę w formie przetworów z rzodkiewek. W sezonie cieszymy się pysznym smakiem zupy z rzodkiewki i surówki z rzodkiewki, na która przepis znajdziesz poniżej.
- Rzodkiewki dokładnie umyj, obetnij liście i ogonki.
- Zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno pokrój.
- Jeśli do surówki z rzodkiewki chcesz dodać trochę ogórka, obierz go i również zetrzyj na tarce.
- Do rzodkiewki dodaj zieleninę, sok z cytryny, a także majonez lub jogurt (albo śmietanę). Surówkę z rzodkiewki dokładnie wymieszaj.
Reklama
Zobacz więcej przepisów z rzodkiewką:
Sałatka z rzodkiewki
Kiszone rzodkiewki
Liście rzodkiewki - co z nich zrobić?
Reklama
Reklama
Reklama