Surówka z rzodkiewki. Przepis idealny na wiosnę

Surówka z rzodkiewki to prosty sposób na podkręcenie smaku twojego obiadu. Jeśli chcesz, możesz ją wzbogacić dodatkiem ogórka i koperku. Dobrze sprawdzi się też natka pietruszki. Użyj majonezu, jogurtu naturalnego albo greckiego lub gęstej śmietany.
Weronika Kwaśniak / 27.05.2022 05:33
DRUKUJ PRZEPIS
Surówka z rzodkiewki. Przepis idealny na wiosnę fot. Adobe Stock, Peredniankina
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 pęczki rzodkiewki,
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub pietruszki,
  • 3 łyżki majonezu, jogurtu naturalnego lub greckiego, albo gęstej śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie: kawałek ogórka,
  • łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie:

Surówka z rzodkiewki to prawdziwa bomba smaku i skarbnica witamin. Co roku żałujemy, że sezon na to warzywo jest tak krótki, próbujemy jednak zachować jego smak na zimę w formie przetworów z rzodkiewek. W sezonie cieszymy się pysznym smakiem zupy z rzodkiewki i surówki z rzodkiewki, na która przepis znajdziesz poniżej.

  1. Rzodkiewki dokładnie umyj, obetnij liście i ogonki.
  2. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno pokrój.
  3. Jeśli do surówki z rzodkiewki chcesz dodać trochę ogórka, obierz go i również zetrzyj na tarce.
  4. Do rzodkiewki dodaj zieleninę, sok z cytryny, a także majonez lub jogurt (albo śmietanę). Surówkę z rzodkiewki dokładnie wymieszaj.

Zobacz więcej przepisów z rzodkiewką:
Sałatka z rzodkiewki
Kiszone rzodkiewki
Liście rzodkiewki - co z nich zrobić?

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA