Prosta surówka z selera i jabłka. Zobacz przepis

Surówka z selera korzeniowego z dodatkiem jabłka to szybki sposób na pyszny dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę.
Urszula Wilczkowska / 08.11.2019 15:15
DRUKUJ PRZEPIS
Prosta surówka z selera i jabłka. Zobacz przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 seler – obrany,
  • 1 jabłko – bez skórki,
  • mała garść rodzynek,
  • śmietana 18% lub jogurt naturalny i majonez,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.
Przygotowanie:

Szukasz bardzo szybkiego pomysłu na surówkę do obiadu? A może zastanawiasz się, co podać na wigilijnej kolacji? Surówka z selera z dodatkiem jabłka i rodzynek bardzo często gości na polskich stołach. Jej wykonanie jest bajecznie proste!

  1. Seler obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Jabłko również obierz ze skórki, pokrój na kawałki i usuń pestki. Zetrzyj na tarce.
  3. Wymieszaj seler z jabłkiem, a następnie skrop sokiem z cytryny – dzięki temu jabłko nie ściemnieje i surówka z selera będzie wyglądała dużo lepiej.
  4. Dodaj śmietanę lub jogurt naturalny wymieszany z majonezem.
  5. Dodaj rodzynki i całość dokładnie wymieszaj.
  6. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotowe!

Jabłko i rodzynki dodadzą surówce z selera słodkiego i odświeżającego smaku, a majonez z jogurtem lub śmietana połączy wszystkie smaki w jedno. Z pewnością więc nie rezygnuj z nich podczas przygotowywanie swojej surówki.

Zobacz, co jeszcze możesz zrobić z selera:
Wegetariański pieczony pasztet z selera korzeniowego
Surówka z marchwi i selera

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)