Surówka z młodej kapusty i marchewki. Dodatek do każdego obiadu

Surówka z młodej kapusty doskonale pasuje do pieczonych mięs i dań rybnych. Dodaj do niej marchewki i odrobiny majonezu.
Urszula Wilczkowska / 10.01.2020 13:24
DRUKUJ PRZEPIS
Surówka z młodej kapusty i marchewki. Dodatek do każdego obiadu fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty,
  • 3 duże marchewki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek szczypiorku,
  • sok z połówki cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Surówka z młodej kapusty to doskonały pomysł na wykorzystanie tego warzywa w kuchni, gdy już masz dosyć duszonej kapusty z koperkiem. Jest smaczna, pożywna i zdrowa. Jeśli jesteś na diecie, pomiń dodatek majonezu.

Dodaj ją do pieczonego pstrąga lub gulaszu z indyka. Jak przyrządzić surówkę z młodej kapusty?

  1. Młodą kapustę pokrój w paski, umyj i osusz.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczach.
  3. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekaj.
  4. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
  5. Wymieszaj sok z cytryny z oliwą, majonezem oraz miodem. Wlej do miski i jeszcze raz wymieszaj.
  6. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Smacznego!

Więcej przepisów na surówki i sałatki:
Surówka z białej kapusty
Surówka z marchewki i jabłka
Sałatka cezar
Tradycyjny colesław

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA