Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty,
- 3 duże marchewki,
- pęczek natki pietruszki,
- pęczek szczypiorku,
- sok z połówki cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Surówka z młodej kapusty to doskonały pomysł na wykorzystanie tego warzywa w kuchni, gdy już masz dosyć duszonej kapusty z koperkiem. Jest smaczna, pożywna i zdrowa. Jeśli jesteś na diecie, pomiń dodatek majonezu.
Dodaj ją do pieczonego pstrąga lub gulaszu z indyka. Jak przyrządzić surówkę z młodej kapusty?
- Młodą kapustę pokrój w paski, umyj i osusz.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczach.
- Szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
- Wymieszaj sok z cytryny z oliwą, majonezem oraz miodem. Wlej do miski i jeszcze raz wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem według uznania. Smacznego!
Więcej przepisów na surówki i sałatki:
Surówka z białej kapusty
Surówka z marchewki i jabłka
Sałatka cezar
Tradycyjny colesław