Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej. Banalnie prosty przepis

Surówka z kapusty pekińskiej będzie pasować do każdego obiadu. Robi się ją bardzo szybko i smakuje wyśmienicie.
Urszula Wilczkowska / 10.12.2019 13:12
DRUKUJ PRZEPIS
Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej. Banalnie prosty przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 0,5 główki kapusty pekińskiej,
  • 0,5 główki czerwonej kapusty,
  • 2 spore marchewki, starte na grubych oczkach,
  • 1 czerwona papryka,
  • duży pęczek szczypiorku,
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry lub natki pietruszki,
  • 1 łyżka sezamu.

Na dressing:

  • 2,5 łyżki octu ryżowego (lub winnego),
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1,5 łyżki miodu lub syropu klonowego,
  • 1 łyżeczki oleju sezamowego,
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru,
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • 1 łyżka sosu sriracha (opcjonalnie).
Przygotowanie:

Ta surówka z kapusty pekińskiej, chociaż smakiem przywodzi daleką Azję, z pewnością będzie pasować nawet do naszego rodzimego polskiego obiadu. Robi się ją błyskawicznie – wystarczy poszatkować warzywa i polać je sosem.

Doskonale będą do niej pasować pieczone żeberka, ale tradycyjne kotlety mielone również będą smakować doskonale w jej towarzystwie. Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej?

  1. Przygotuj dressing. Przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i imbir zblenduj na gładko. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj.
  2. Poszatkuj kapustę i zetrzyj marchewkę na grubych oczkach.
  3. Szczypior potnij na około 2-centymetrowe kawałki.
  4. Pokrój czerwoną paprykę w cienkie paski.
  5. Wszystkie składniki włóż do miski. Dodaj posiekaną kolendrę i sezam. Jeśli nie przepadasz za smakiem kolendry, możesz ją zastąpić natką pietruszki.
  6. Całość polej dressingiem i wszystko dokładnie wymieszaj. Smacznego!

Więcej przepisów na surówki i sałatki:
Odświeżająca sałatka z selera naciowego
Pyszna surówka z pora inaczej

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)