Składniki:
- 0,5 główki kapusty pekińskiej,
- 0,5 główki czerwonej kapusty,
- 2 spore marchewki, starte na grubych oczkach,
- 1 czerwona papryka,
- duży pęczek szczypiorku,
- 1/4 szklanki posiekanej kolendry lub natki pietruszki,
- 1 łyżka sezamu.
Na dressing:
- 2,5 łyżki octu ryżowego (lub winnego),
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1,5 łyżki miodu lub syropu klonowego,
- 1 łyżeczki oleju sezamowego,
- 1 łyżka świeżo startego imbiru,
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- 1 łyżka sosu sriracha (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Ta surówka z kapusty pekińskiej, chociaż smakiem przywodzi daleką Azję, z pewnością będzie pasować nawet do naszego rodzimego polskiego obiadu. Robi się ją błyskawicznie – wystarczy poszatkować warzywa i polać je sosem.
Doskonale będą do niej pasować pieczone żeberka, ale tradycyjne kotlety mielone również będą smakować doskonale w jej towarzystwie. Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej?
- Przygotuj dressing. Przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i imbir zblenduj na gładko. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj.
- Poszatkuj kapustę i zetrzyj marchewkę na grubych oczkach.
- Szczypior potnij na około 2-centymetrowe kawałki.
- Pokrój czerwoną paprykę w cienkie paski.
- Wszystkie składniki włóż do miski. Dodaj posiekaną kolendrę i sezam. Jeśli nie przepadasz za smakiem kolendry, możesz ją zastąpić natką pietruszki.
- Całość polej dressingiem i wszystko dokładnie wymieszaj. Smacznego!
Więcej przepisów na surówki i sałatki:
Odświeżająca sałatka z selera naciowego
Pyszna surówka z pora inaczej