Odświeżająca surówka z selera naciowego

Surówka z selera naciowego to nie tylko pyszny dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się też w roli przekąski w pracy.
Urszula Wilczkowska / 08.11.2019 16:05
DRUKUJ PRZEPIS
Odświeżająca surówka z selera naciowego fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 łodyg selera naciowego,
  • pęczek rzodkiewek,
  • zielone jabłko,
  • czarny sezam,
  • oliwa,
  • ocet winny,
  • miód,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Surówka z selera naciowego pomoże ci raz na zawsze odczarować to warzywo. W kilka chwil przygotujesz smaczną, świeżą sałatkę, która doskonale będzie pasować do pieczonych mięs, ryby, ale też i jako samodzielna przekąska.

  1. Zacznij od pokrojenia selera naciowego na plastry o grubości niecałego centymetra. Krój w poprzek na kształt małych półksiężyców.
  2. Rzodkiewki i jabłka pokrój w cienkie słupki o podobnej grubości.
  3. Wymieszaj warzywa w misce.
  4. Dodaj posiekanej natki pietruszki według uznania.
  5. Przygotuj sos vinaigrette: w filiżance wymieszaj łyżkę oliwy, łyżkę octu winnego oraz łyżeczkę miodu. Dokładnie wymieszaj i polej surówkę z selera naciowego.
  6. Całość dokładnie wymieszaj i udekoruj czarnym sezamem. Smacznego!

Sprawdź inne inspiracje na selera naciowego:
Koktajl pomidorowy z selerem naciowym
Grillowany pstrąg nadziewany selerem naciowym

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)