Składniki:
- 5 łodyg selera naciowego,
- pęczek rzodkiewek,
- zielone jabłko,
- czarny sezam,
- oliwa,
- ocet winny,
- miód,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Surówka z selera naciowego pomoże ci raz na zawsze odczarować to warzywo. W kilka chwil przygotujesz smaczną, świeżą sałatkę, która doskonale będzie pasować do pieczonych mięs, ryby, ale też i jako samodzielna przekąska.
- Zacznij od pokrojenia selera naciowego na plastry o grubości niecałego centymetra. Krój w poprzek na kształt małych półksiężyców.
- Rzodkiewki i jabłka pokrój w cienkie słupki o podobnej grubości.
- Wymieszaj warzywa w misce.
- Dodaj posiekanej natki pietruszki według uznania.
- Przygotuj sos vinaigrette: w filiżance wymieszaj łyżkę oliwy, łyżkę octu winnego oraz łyżeczkę miodu. Dokładnie wymieszaj i polej surówkę z selera naciowego.
- Całość dokładnie wymieszaj i udekoruj czarnym sezamem. Smacznego!
Sprawdź inne inspiracje na selera naciowego:
Koktajl pomidorowy z selerem naciowym
Grillowany pstrąg nadziewany selerem naciowym