Przygotuj pyszne keto krokiety według naszych przepisów. Najpierw wybierz, z czego chcesz przygotować ciasto, a następnie wybierz rodzaj farszu. Każdy farsz możesz połączyć z wybranym rodzajem ciasta. Przetestuj, która kombinacja najbardziej ci odpowiada i sięgaj po te przyjazne diecie ketogenicznej krokiety nie tylko przy okazji świąt.
Spis treści:
- Ciasto na keto krokiety
- Keto krokiety z kapustą i grzybami
- Keto krokiety z pieczarkami
- Keto krokiety z mięsem
Ciasto na keto krokiety
Podajemy dwa przepisy na ciasto na keto krokiety – z mąki migdałowej oraz z błonnika bambusowego. Z każdego przepisu powinno wyjść 10-12 placków na krokiety, które smaży się dokładnie jak keto naleśniki. Gdy placki będą gotowe, przejdź do szykowania farszu – 3 jego wersje podajemy w dalszej części materiału.
Keto krokiety z mąki migdałowej
W całym cieście będzie ok. 24 g węglowodanów, co oznacza, że przy 12 naleśnikach, w cieście 1 krokieta będą 2 g węglowodanów.
Składniki:
- 10 jajek,
- 100 ml śmietany 30%,
- 40 g mąki migdałowej,
- sól, pieprz do smaku
- masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Wybij jaja do miski i dokładnie roztrzep.
- Dodaj śmietankę, przyprawy i mąkę migdałową. Używając trzepaczki, połącz wszystkie składniki.
- Usmaż naleśniki na rozgrzanym maśle klarowanym.
Keto krokiety z mąki bambusowej
W całej porcji ciasta będzie ok. 13 g węglowodanów. Zakładając, że uda się usmażyć 10 placków na keto krokiety, w każdym z nich w cieście będzie 1,3 g węglowodanów.
Składniki:
- 2 jajka,
- 30 g śmietany 30%,
- 10 g mąki bambusowej,
- szczypta soli,
- masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Wybij jaja do miski i dobrze roztrzep.
- Dodaj śmietankę, mąkę bambusową i przyprawy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednorodne, lejące się ciasto.
- Usmaż naleśniki na rozgrzanym maśle klarowanym.
Keto krokiety z kapustą i grzybami
W całej porcji farszu będzie ok. 15 g węglowodanów. Jeśli posłuży on do przygotowania 12 krokietów z mąki migdałowej, w każdym krokiecie będzie w sumie 3,25 g węglowodanów, a w 1 z 10 keto krokietów z mąki bambusowej – 2,8 g węglowodanów.
Składniki na farsz:
- 100 g kapusty kiszonej,
- 1 g grzybów suszonych,
- 30 g cebuli,
- 2 jaja,
- keto panierka,
- masło klarowane do podsmażenia cebuli.
Sposób przygotowania:
- Namocz grzyby w wodzie przez całą noc.
- Następnego dnia ugotuj je w tej samej wodzie (10-15 minut). Odcedź grzyby, odciśnij, ale wodę, w której się gotowały, zachowaj.
- Pokrój kapustę. Dodaj do niej „wodę grzybową” i ugotuj do miękkości. Odcedź kapustę i wystudź.
- Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na patelni na maśle.
- Grzyby drobno posiekaj, dodaj do nich kapustę i cebulę. Całość dokładnie wymieszaj.
- Nakładaj porcje farszu do placków naleśnikowych. Składaj placki do środka od góry i dołu, a następnie zwijaj w ruloniki.
- Maczaj krokiety w jajku, obtaczaj we wcześniej przygotowanej keto panierce i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor.
fot. Keto krokiety z kapustą i grzybami/ Adobe Stock, gkrphoto
Keto krokiety z pieczarkami
W całym farszu będzie ok. 55 g węglowodanów. W 1 z 12 keto krokietów z mąki migdałowej i z tym farszem będzie więc ok. 6,6 g węglowodanów. Jeśli przygotujesz 10 krokietów z tym farszem z placków z mąki bambusowej, w każdym krokiecie będzie ok. 6,8 g węglowodanów.
Składniki:
- 1 kg pieczarek,
- 200 g żółtego sera,
- 2 duże cebule,
- pół łyżeczki soli, 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu,
- 2 jajka,
- keto panierka,
- masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki, a następnie w drobniejsze kawałki.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Rozgrzej masło na patelni, wrzuć cebulę i ją zeszklij.
- Dodaj pieczarki, przyprawy i całość wymieszaj. Smaż, aż pieczarki oddadzą wodę, skurczą się i lekko przyrumienią.
- Zetrzyj żółty ser na tarce na grubych oczkach. Wmieszaj go w masę pieczarkową.
- Nakładaj porcje farszu na placki naleśnikowe i zwijaj w kształt krokietów.
- Roztrzep jajka. Maczaj krokiety w jajku i obtaczaj w keto panierce. Smaż na złoty kolor.
fot. Keto krokiety z pieczarkami/ Adobe Stock, Arkadiusz Fajer
Keto krokiety z mięsem
W całym mięsnym farszu będzie ok. 26 g węglowodanów. W 1 z 12 keto krokietów z mąki migdałowej znajdzie się więc ok. 4,1 g węglowodanów, a w 1 z 10 krokietów z mąki bambusowej – ok. 3,5 g węglowodanów.
Składniki:
- ok. 400 g gotowanego mięsa kurczaka,
- ok. 400 g gotowanego mięsa wołowego,
- 300 g cebuli,
- sól, pieprz do smaku,
- ewentualnie wywar z mięsa do zwilżenia farszu,
- 2 jaja,
- keto panierka,
- olej do podsmażenia cebuli.
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju na patelni.
- Oba rodzaje mięsa zmiel wraz z cebulą w maszynce na grubych oczkach.
- Dodaj przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dodając nieco wywaru.
- Nakładaj porcje farszu do placków naleśnikowych i zwijaj krokiety.
- Roztrzep jaja. Maczaj w nich krokiety, obtaczaj w keto panierce i smaż na patelni na złoty kolor.
fot. Keto krokiety z mięsem/ Adobe Stock, Sheviakova
Czytaj także:
Keto święta Bożego Narodzenia – które wigilijne potrawy są niskowęglowodanowe?
Przepisy na keto ciasta świąteczne: makowiec, piernik i sernik
Jak upiec keto cynamonki? 3 sprawdzone przepisy