Co zrobić z czerwonej kapusty? Jej charakterystyczny, lekko ostry smak idealnie sprawdza się do surówek i sałatek, ale także do zup oraz wielu innych potraw. Zobacz najlepsze przepisy na czerwoną kapustę.
Spis treści:
Surówka z czerwonej kapusty
Przepisy na czerwoną kapustę to przede wszystkim pyszne surówki, które możesz podawać jako dodatek do obiadu.
Składniki:
- 100 g białej kapusty,
- 350 g czerwonej kapusty,
- średnie jabłko,
- sól i pieprz,
- pęczek świeżego koperku,
- łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Białą i czerwoną kapustę umyj, poszatkuj, a następnie umieść w misce i zasyp łyżeczką soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. pół godziny.
- Jabłko umyj, usuń gniazda nasienne, a następnie obierz i pokrój w kostkę lub cienkie paski.
- Kapustę odciśnij, jeśli puściła dużo wody. Dodaj jabłko, pieprz oraz sok z cytryny.
- Wymieszaj całość i posyp koperkiem.
fot. Czerwona kapusta: przepis na surówkę/Adobe Stock, yuliiaholovchenko
Zupa z czerwonej kapusty
Czerwona kapusta to nie tylko pyszne surówki, ale także rozgrzewające zupy. Z jednej główki możesz przygotować aksamitny krem dla całej rodziny.
Składniki:
- główka czerwonej kapusty,
- litr bulionu,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- sól i pieprz,
- szczypta chilli,
- szczypta kardamonu.
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyj i poszatkuj. Cebulę pokrój w kostkę lub piórka.
- Bulion zagotuj, a następnie dodaj kapustę. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut, aż kapusta zmięknie i puści soki.
- Dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gotuj jeszcze chwilę, a następnie wystudź i zblenduj na gładki krem.
- Dodaj przyprawy i jeszcze raz zagotuj.
- Podawaj z grzankami.
fot. Czerwona kapusta: przepis na zupę-krem/Adobe Stock, M.studio
Spring rolls z czerwoną kapustą
Spring rolls, czyli tradycyjne azjatyckie rolki z papieru ryżowego, możesz przygotować na wiele sposobów, także z czerwoną kapustą.
Składniki:
- 10 arkuszy papieru ryżowego,
- 300 g kapusty czerwonej,
- 300 g marchewki,
- 300 g makaronu ryżowego,
- pęczek szczypiorku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj. Kapustę poszatkuj, marchew obierz i pokrój w paski, a szczypiorek pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Do miski lub głębokiego talerza wlej gorącą wodę. Następnie zamocz w niej arkusz papieru ryżowego na kilka sekund.
- Wyjmij, na środku ułóż część kapusty, marchewki, szczypiorku oraz makaronu.
- Zwiń rolkę. Podawaj z sosem sojowym.
fot. Czerwona kapusta: przepis na spring rolls/Adobe Stock, timolina
Czytaj także:
Gołąbki z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty