czerwona kapusta przepisy fot. Adobe Stock, Maresol

Podpowiadamy, co zrobić z czerwonej kapusty. 3 najlepsze przepisy

Najlepsze przepisy z czerwonej kapusty? To przede wszystkim pyszne surówki. Jednak możesz także zaszaleć i przygotować pyszną zupę-krem albo... wiosenne azjatyckie rolki. Czerwona kapusta ma intensywny kolor, który łatwo oddaje po obróbce cieplnej, a do tego świetnie smakuje. Dodaj ulubione przyprawy i jedz na zdrowie.
/ 13.09.2022 05:02
czerwona kapusta przepisy fot. Adobe Stock, Maresol

Co zrobić z czerwonej kapusty? Jej charakterystyczny, lekko ostry smak idealnie sprawdza się do surówek i sałatek, ale także do zup oraz wielu innych potraw. Zobacz najlepsze przepisy na czerwoną kapustę.

Spis treści:

  1. Surówka z czerwonej kapusty
  2. Zupa z czerwonej kapusty
  3. Spring rolls z czerwoną kapustą

Surówka z czerwonej kapusty

Przepisy na czerwoną kapustę to przede wszystkim pyszne surówki, które możesz podawać jako dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 100 g białej kapusty,
  • 350 g czerwonej kapusty,
  • średnie jabłko,
  • sól i pieprz,
  • pęczek świeżego koperku,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Białą i czerwoną kapustę umyj, poszatkuj, a następnie umieść w misce i zasyp łyżeczką soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. pół godziny.
  2. Jabłko umyj, usuń gniazda nasienne, a następnie obierz i pokrój w kostkę lub cienkie paski.
  3. Kapustę odciśnij, jeśli puściła dużo wody. Dodaj jabłko, pieprz oraz sok z cytryny.
  4. Wymieszaj całość i posyp koperkiem.

czerwona kapusta przepisy surówka
fot. Czerwona kapusta: przepis na surówkę/Adobe Stock, yuliiaholovchenko

Zupa z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta to nie tylko pyszne surówki, ale także rozgrzewające zupy. Z jednej główki możesz przygotować aksamitny krem dla całej rodziny.

Składniki:

  • główka czerwonej kapusty,
  • litr bulionu,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz,
  • szczypta chilli,
  • szczypta kardamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę umyj i poszatkuj. Cebulę pokrój w kostkę lub piórka.
  2. Bulion zagotuj, a następnie dodaj kapustę. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut, aż kapusta zmięknie i puści soki.
  3. Dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Gotuj jeszcze chwilę, a następnie wystudź i zblenduj na gładki krem.
  5. Dodaj przyprawy i jeszcze raz zagotuj.
  6. Podawaj z grzankami.

czerwona kapusta przepisy zupa krem
fot. Czerwona kapusta: przepis na zupę-krem/Adobe Stock, M.studio

Spring rolls z czerwoną kapustą

Spring rolls, czyli tradycyjne azjatyckie rolki z papieru ryżowego, możesz przygotować na wiele sposobów, także z czerwoną kapustą.

Składniki:

  • 10 arkuszy papieru ryżowego,
  • 300 g kapusty czerwonej,
  • 300 g marchewki,
  • 300 g makaronu ryżowego,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj. Kapustę poszatkuj, marchew obierz i pokrój w paski, a szczypiorek pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.
  2. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  3. Do miski lub głębokiego talerza wlej gorącą wodę. Następnie zamocz w niej arkusz papieru ryżowego na kilka sekund.
  4. Wyjmij, na środku ułóż część kapusty, marchewki, szczypiorku oraz makaronu.
  5. Zwiń rolkę. Podawaj z sosem sojowym.

czerwona kapusta przepisy sajgonki
fot. Czerwona kapusta: przepis na spring rolls/Adobe Stock, timolina

Czytaj także:
Gołąbki z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty