Składniki:
- 1/4 dużej główki młodej kapusty,
- 2 jajka,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g mąki pszennej,
- ok. 100 g startego sera żółtego,
- 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów,
- sól i pieprz,
- tymianek,
- słodka mielona papryka,
- szczypta chilli,
- mielona kolendra.
Przygotowanie:
- Młodą kapustę umyj, osusz i pokrój w cienkie paseczki albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kawałki powinny być dość krótkie, aby można było wygodnie formować placki.
- W misce wymieszaj rozbełtane jajka, wymieszaj ze śmietaną i przyprawami. Następnie dodawaj po jednej łyżce mąki, cały czas mieszając (najlepiej użyj do tego widelca lub trzepaczki).
- Gotową masę wymieszaj z kapustą, dodaj starty ser i dokładnie połącz całość.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego lub słonecznikowego, a następnie układaj placki (nie za duże).
- Smaż placki z młodej kapusty na średnim ogniu kilka minut z każdej strony.
- Każdy placek z młodej kapusty odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Placki z młodej kapusty podawaj z sosem jogurtowym lub pomidorowym.
Zobacz więcej przepisów z młodą kapustą:
Surówki z młodej kapusty
Właściwości młodej kapusty