Idealnie chrupiące placki z młodej kapusty

Placki z młodej kapusty to świetny pomysł na wykorzystanie tego sezonowego warzywa nie tylko jako dodatek do obiadu, ale także jako pełnowartościowy posiłek. Możesz podać je z sosem jogurtowym, surówką albo z sosem typu salsa. W każdej wersji będą smakowały doskonale. Zobacz, jak zrobić idealnie chrupiące placki z młodej kapusty.
/ 26.05.2022 10:00
DRUKUJ PRZEPIS
Idealnie chrupiące placki z młodej kapusty fot. Adobe Stock, Natallya Naumava
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1/4 dużej główki młodej kapusty,
  • 2 jajka,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g mąki pszennej,
  • ok. 100 g startego sera żółtego,
  • 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów,
  • sól i pieprz,
  • tymianek,
  • słodka mielona papryka,
  • szczypta chilli,
  • mielona kolendra.
Przygotowanie:
  1. Młodą kapustę umyj, osusz i pokrój w cienkie paseczki albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kawałki powinny być dość krótkie, aby można było wygodnie formować placki.
  2. W misce wymieszaj rozbełtane jajka, wymieszaj ze śmietaną i przyprawami. Następnie dodawaj po jednej łyżce mąki, cały czas mieszając (najlepiej użyj do tego widelca lub trzepaczki).
  3. Gotową masę wymieszaj z kapustą, dodaj starty ser i dokładnie połącz całość.
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego lub słonecznikowego, a następnie układaj placki (nie za duże).
  5. Smaż placki z młodej kapusty na średnim ogniu kilka minut z każdej strony.
  6. Każdy placek z młodej kapusty odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  7. Placki z młodej kapusty podawaj z sosem jogurtowym lub pomidorowym.

Zobacz więcej przepisów z młodą kapustą:

Surówki z młodej kapusty
Właściwości młodej kapusty

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA