Kiszenie młodej kapusty: jak się za to zabrać i dlaczego warto?

kiszenie młodej kapusty fot. Adobe Stock, petrrgoskov
Kiszenie młodej kapusty - próbowałaś kiedyś? To sezonowe warzywo świetnie się sprawdza do przygotowania orzeźwiającej, zdrowej i probiotycznej kiszonki. Świetnie pasuje do wielu potraw, dań z grilla i wiosennych obiadów, ale jest także pyszną przekąską. Zobacz, jaki jest najlepszy sposób na kiszenie młodej kapusty.
/ 27.05.2022 05:43
kiszenie młodej kapusty fot. Adobe Stock, petrrgoskov

Kiszenie młodej kapusty to doskonały sposób na zachowanie jej właściwości odżywczych i dodanie zupełnie nowych poprzez fermentowanie. Kiszona kapusta sprawdza się idealnie do dań obiadowych, ale także jako przekąska. Jak zrobić idealną kiszoną młodą kapustę?

Spis treści:

  1. Kiszenie młodej kapusty: co będzie potrzebne?
  2. Dlaczego warto robić kiszoną kapustę?
  3. Sposób na kiszenie młodej kapusty

Kiszenie młodej kapusty: co będzie potrzebne

Kiszenie kapusty wcale nie jest proste. Aby zrobić to dobrze, potrzebujesz odpowiednich narzędzi, wysokiego naczynia oraz sporo cierpliwości. Jednak gotowy produkt będzie pyszny i przede wszystkim naturalny! Domowe kiszenie młodej kapusty to doskonały sposób na to, aby z tego sezonowego warzywa wydobyć jeszcze więcej cennych składników, które ubywają podczas produkcji przemysłowej.

Potrzebujesz przede wszystkim dużej miski, wysokiego, szklanego słoika, talerza oraz czegoś ciężkiego – może to być np. czysty kamień. Warto mieć pod ręką także drewnianą łyżkę z długą rączką.

Dlaczego warto robić kiszoną kapustę?

Kiszenie młodej kapusty ma mnóstwo zalet. Jak już pewnie wiesz, kiszonki to prawdziwa bomba witaminowa oraz probiotyczna. Dbają o prawidłowe trawienie, chronią przed infekcjami (szczególnie wiosną i jesienią), a także wspierają twoje dobre samopoczucie.

Odpowiednio doprawione kiszonki możesz wykorzystywać jako dodatek do mięs, ziemniaków oraz warzywnych placków. Sprawdzają się także podczas grillowania i są świetną przekąską pomiędzy głównymi posiłkami.

jak kisić młodą kapustę
fot. Kiszenie młodej kapusty/Adobe Stock, ximich_natali

Kiszenie młodej kapusty: najlepszy sposób

Składniki:

  • duża główka młodej kapusty (ok. 4 kg),
  • 4 łyżki soli kamiennej (najlepiej przeznaczonej specjalnie do kiszonek),
  • 1 kg marchewki,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę dokładnie umyj, obierz i posiekaj. Głąb ze środka odrzuć. Kapustę przełóż do dużej miski i zasyp solą kamienną. Wymieszaj dokładnie i pozostaw na 10-15 minut.
  2. W tym czasie marchewki obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Czosnek obierz i przepuść przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Dodaj wszystko do kapusty.
  3. Całość ubijaj, aby kapusta puściła soki pod wpływem działania soli. Kiedy całość będzie zanurzona w wodzie, dociśnij kapustę talerzem i dociąż czymś ciężkim (np. kamieniem). Kapusta musi pływać w całości w wodzie.
  4. Zostaw w takiej postaci na 2-4 dni. W połowie przemieszaj kapustę i znów dociśnij talerzem.
  5. Po tym czasie przełóż gotową kiszoną młodą kapustę do słoików i szczelnie zakręć. Przechowuj w lodówce.

kiszenie młodej kapusty przepis
fot. Kiszenie młodej kapusty/Adobe Stock, Nitr

Czytaj także:
Kiszenie rzodkiewek
Kiszone grzyby
Kiszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA