Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 kg białej kapusty,
- 3 czerwone papryki,
- 2 duże cebule albo 3 mniejsze,
- 700 g marchewki,
- czubata łyżka soli + łyżeczka do zalewy,
- 750 ml wody,
- 200 g cukru,
- 250 ml octu spirytusowego,
- kilka listków laurowych,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka kulek pieprzu.
Przygotowanie:
Sałatka z kapusty i papryki na zimę to prosty i szybki sposób na zachowanie szeregu witamin i minerałów. Odpowiednia będzie zarówno młoda kapusta, jak i ta dojrzała. Przepis przypomina tradycyjne kiszonki - zdecydowanie warto po niego sięgać.
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyj i poszatkuj na drobno. Następnie przełóż do miski, zasyp łyżką soli i odstaw na minimum ok. 2 godziny.
- W tym czasie marchewki obierz i zetrzyj na grubych oczkach, a cebulę pokrój w bardzo cienkie półplasterki.
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w cienkie paski.
- Wszystkie pozostałe składniki przełóż do rondelka i zagotuj, a następnie zdejmij z ognia.
- Do wyparzonych słoików włóż kapustę razem z innymi warzywami, wypełniając ok. 3/4 słoika.
- Całość zalej gorącą zalewą, zakręć słoiki i zapasteryzuj. Pozostaw do wystygnięcia.
- Tak przygotowana sałatka z kapusty i papryki na zimę jest gotowa do spożycia praktycznie od razu.
Czytaj także:
Sałatka z dyni na zimę
Co zrobić z ogórków szklarniowych
Przetwory z papryki