Składniki:
- 2 główki kapusty pekińskiej,
- 700 g mielonej łopatki wieprzowej,
- 300 g ryżu,
- 2 średnie cebulki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 0,5 szklanki passaty pomidorowej.
Przygotowanie:
Gołąbki z kapusty pekińskiej przygotujesz w zaledwie godzinę. To idealny sposób na to, gdy masz ochotę je przygotować, ale nie masz dostępu do zwykłej kapusty. Zobacz też nasz przepis na gołąbki z kapusty włoskiej.
Mięso mielone możesz zastąpić pieczarkami lub innymi grzybami – w ten sposób przyrządzisz pyszne gołąbki wegetariańskie.
Jak przygotować gołąbki z kapusty pekińskiej, by smakowały jak najlepiej? Przede wszystkim pamiętaj, by dokładnie sparzyć liście. Co dalej?
- Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij cebulę na patelni, a gdy zacznie nabierać złotego koloru, dodaj czosnek i chwilę smaż.
- W rondelku podgrzej łyżkę oleju. Wsyp ryż i smaż przez chwilę, cały czas mieszając.
- Zalej ryż 2,5 szklankami wody, skręć ogień i gotuj przez kilka minut krócej, niż jest napisane na opakowaniu – powinien być ugotowany na półmiękko.
- Wymieszaj mięso, cebulę z czosnkiem i ryż.
- Liście kapusty blanszuj przez około 3 minuty. Nałóż na środka każdego farsz i zawiń. Ułóż w garnku, zalej 2 szklankami wody wymieszanymi z passatą pomidorową i wstaw na mały ogień. Gotuj przez około godzinę. Smacznego!
Więcej przepisów na dania kuchni polskiej:
Kotlety mielone z pieczarkami
Gulasz z karkówki wieprzowej
Kartacze z mięsem mielonym
Kopytka z sosem pieczarkowym
Kapuśniak z młodej kapusty