Gołąbki z kapusty pekińskiej. Szybki sposób na tradycyjnej danie

Gołąbki z kapusty pekińskiej to błyskawiczna wersja tego tradycyjnego dania. Zrób do nich farsz z ryżu oraz mięsa mielonego.
Urszula Wilczkowska / 30.01.2020 14:00
DRUKUJ PRZEPIS
Gołąbki z kapusty pekińskiej. Szybki sposób na tradycyjnej danie fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 główki kapusty pekińskiej,
  • 700 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • 300 g ryżu,
  • 2 średnie cebulki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 0,5 szklanki passaty pomidorowej.
Przygotowanie:

Gołąbki z kapusty pekińskiej przygotujesz w zaledwie godzinę. To idealny sposób na to, gdy masz ochotę je przygotować, ale nie masz dostępu do zwykłej kapusty. Zobacz też nasz przepis na gołąbki z kapusty włoskiej.

Mięso mielone możesz zastąpić pieczarkami lub innymi grzybami – w ten sposób przyrządzisz pyszne gołąbki wegetariańskie.

Jak przygotować gołąbki z kapusty pekińskiej, by smakowały jak najlepiej? Przede wszystkim pamiętaj, by dokładnie sparzyć liście. Co dalej?

  1. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij cebulę na patelni, a gdy zacznie nabierać złotego koloru, dodaj czosnek i chwilę smaż.
  2. W rondelku podgrzej łyżkę oleju. Wsyp ryż i smaż przez chwilę, cały czas mieszając.
  3. Zalej ryż 2,5 szklankami wody, skręć ogień i gotuj przez kilka minut krócej, niż jest napisane na opakowaniu – powinien być ugotowany na półmiękko.
  4. Wymieszaj mięso, cebulę z czosnkiem i ryż.
  5. Liście kapusty blanszuj przez około 3 minuty. Nałóż na środka każdego farsz i zawiń. Ułóż w garnku, zalej 2 szklankami wody wymieszanymi z passatą pomidorową i wstaw na mały ogień. Gotuj przez około godzinę. Smacznego!

Więcej przepisów na dania kuchni polskiej:
Kotlety mielone z pieczarkami
Gulasz z karkówki wieprzowej
Kartacze z mięsem mielonym
Kopytka z sosem pieczarkowym
Kapuśniak z młodej kapusty

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)