Kukurydza z grilla - jak ją przygotować, by była idealnie miękka i jędrna?

Kukurydza z grilla fot. Adobe Stock, Vankad
Kukurydza z grilla z dodatkiem masła i soli jest przyjemnie słodka i chrupiąca. Możesz przygotować ją bez gotowania - wrzuć kukurydzę na grilla na 20 minut. Kukurydza z grilla wychodzi na grillu węglowym, gazowym, elektrycznym, a także w piekarniku z funkcją grillowania. Do grillowanej kukurydzy bardzo pasuje masło czosnkowe, wszelkie salsy i sosy na bazie śmietany.
Małgorzata Machnicka / 14.04.2023 11:47
Kukurydza z grilla fot. Adobe Stock, Vankad

Kukurydza z grilla to doskonały dodatek do mięs, ryb i pieczonych ziemniaków. Jej słodki smak świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami i masłem. To doskonałe danie z grilla dla wegetarian, dzieci i nie tylko.

Kupując kukurydzę na grilla zwróć uwagę na to, aby była świeża, niezbyt duża i miała miękkie, soczyste ziarna. Warto przyrządzić ją jeszcze tego samego dnia, gdyż z czasem traci ona swój smak, a to za sprawą cukru, który zamienia się w skrobię. Jak przygotować kukurydzę z grilla, aby była miękka, ale zachowała swoją jędrność?

Spis treści:

  1. Jak grillować kukurydzę?
  2. Co pasuje do kukurydzy z grilla?
  3. Kukurydza z grilla w plastrach
  4. Dlaczego warto jeść kukurydzę?

Jak grillować kukurydzę?

Najpierw należy przygotować kukurydzę do grillowania:

  • Opłucz kukurydzę w zimnej wodzie, a następnie pozbaw zewnętrznych liści (zostaw kilka tych przylegających do kolby).
  • Posyp kukurydzę do grillowania obficie solą i pieprzem i (ewentualnie) mieszanką dowolnych ziół. 
  • Możesz skropić kukurydzę oliwą z oliwek albo nałożyć na nią odrobinę masła

Tak przygotowaną kukurydzę umieść na grillu na 15-20 minut. W połowie grillowania odsuń wszystkie liście i piecz, co jakiś czas obracając, żeby się zbyt nie przypaliła.

Kukurydzę możesz grillować zarówno na grillu elektrycznym, jak i węglowym. Masz jeszcze kilka innych opcji:

  • kukurydza grillowana z piekarnika, 
  • kukurydza grillowana na grillu elektrycznym,
  • kukurydza z ogniska,
  • kukurydza z grilla elektrycznego,
  • kukurydza grillowana z patelni grillowej.

Proces grillowania w każdym z tych przypadków przebiega bardzo podobnie. Kukurydzę z patelni grillowej najlepiej podzielić na plastry. Kukurydzę z ogniska łatwiej zrobić w folii aluminiowej lub nadziać ją na patyk. Kukurydzę z piekarnika zrób tak, jak kukurydzę z grilla.

Czy kukurydzę na grilla trzeba gotować?

Kukurydza do grillowania nie wymaga wcześniejszej obróbki cieplnej - przygotujesz ją więc bez gotowania. Większe i starszy kolby kukurydzy możesz jednak obgotować przed grillowaniem, jeśli chcesz przyspieszyć proces przygotowania grillowanej kukurydzy.

Jak grillować kukurydzę na grillu elektrycznym?

Kukurydze na grillu elektrycznym warto grillować tak, jak na grillu węglowym i gazowym. Postępuj według powyższych wskazówek. Warto docisnąć kukurydzę do grilla elektrycznego, by podgrzała się również wewnątrz.

Jak grillować gotowaną kukurydzę?

Jeśli kupisz już gotową, ugotowaną kukurydzę (jest dostępna w dużych supermarketach) wystarczy jej po 3 minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanym ruszcie.

Kukurydza z grilla w folii aluminiowej

Kukurydzę z grilla możesz zrobić też w folii aluminiowej. Wystarczy, że oberwiesz ze świeżej kukurydzy wszystkie liście, posolisz kolbę i posmarujesz ją masłem lub oliwą. Zawiń następnie kolbę kukurydzy folią aluminiową i ułóż na grillu (węglowym, gazowym, elektrycznym). Grilluj przez ok. 10-20 minut (w zależności od rozgrzania grilla).

Grillowanie kukurydzy w folii aluminiowej ma taką zaletę, że nie przypalisz jej tak łatwo. Otrzymasz zdrowszą wersję kukurydzy, bardziej przyjazną lekkostrawnemu grillowaniu.

Co pasuje do kukurydzy z grilla?

Kukurydzę z grilla najczęściej podaje się oprószoną solą i z odrobiną masła. To właśnie kukurydza z grilla z masłem jest najbardziej kochaną wersją grillowanej kukurydzy. Jeśli chcesz urozmaicić jej słodki smak, możesz przygotować masło z dodatkiem ulubionych świeżych ziół - rozmarynu, tymianku albo oregano, albo masło czosnkowe.

Do grillowanej kukurydzy świetnie pasować będą również sosy na bazie śmietany i majonezu, np. sos czosnkowy albo te przygotowywane z pomidorowych przecierów.

Grillowaną kukurydzę warto podać też z ostrą salsą, lub słodką salsą na bazie mango. Możesz do kukurydzy z grilla podać też sos na bazie sriracha lub słodkiego chili.

Kukurydza z grilla doskonale komponuje się też z kolendrą i limonką.

kukurydza z grilla bez gotowania
fot. Kukurydza z grilla/ Adobe Stock, marcin jucha

Kukurydza z grilla w plastrach

Kukurydzę grillowaną możesz zrobić nie tylko w kolbie, ale też w plastrach. Wystarczy, że ostrym nożem pokroisz kolbę kukurydzy na plastry grubości ok. 5 cm. Każdy plaster kukurydzy przypraw i posmaruj tłuszczem osobno. 

Grillowanie kukurydzy w plastrach jest szczególnie przydatne w imprezach grillowych, w których bierze udział więcej osób. Każdemu możesz podać porcję kukurydzy z grilla w plastrach np. jako przystawkę, na zaostrzenie apetytu. Kukurydza w plastrach grilluje się szybciej: wystarczy ok. 5-10 minut na rozgrzanym ruszcie.

kukurydza z grilla w plastrach
fot. Kukurydza z grilla w plastrach/ Adobe Stock, neillangan

Dlaczego warto jeść kukurydzę z grilla?

Kukurydza jest zdrowa, i to bardzo! Zdecydowanie warto jeść kukurydzę z grilla. Ze względu na dużą wartość pokarmową i wydajność, kukurydza od dawien dawna miała istotne znaczenie, jeśli chodzi o wyżywienie ludności. Uprawa tej rośliny nie jest możliwa we wszystkich sferach klimatycznych, nie znosi ona bowiem przymrozków, dużych opadów i wymaga dobrych, żyznych gleb.

Kukurydza jest warzywem stosunkowo kalorycznym, ale wiąże się to z dużą zawartością witamin i minerałów. Zawiera bowiem witaminę A, C oraz te z grupy B, a także magnez, żelazo, wapń i fosfor. Dlatego poleca się ją osobom mającym niedobory minerałów w organizmie.

Kukurydzę mogą jeść cukrzycy, ale w ograniczonych ilościach. W wersji kukurydzy z grilla dla cukrzyków, warto podać ją z białkowym dodatkiem, np. szaszłykiem. Istnieją jednak inne przeciwwskazania do jedzenia kukurydzy z grilla: np. niewydolność jelit lub uchyłki.

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 3.07.2011.

Więcej przepisów na grilla:

Sosy z awokado do potraw z grilla
Sosy z awokado do potraw z grilla
Sezon na grilla rozpoczęty, proponujemy więc ciekawe przepisy na sosy do mięs, ryb i warzyw z awokado.
Jak przygotować owoce morza z grilla
Jak przygotować owoce morza z grilla
Powoli na polskie stoły wpływają nie tylko ryby, ale i owoce morza. Co prawda nie wszyscy są amatorami krewetek, małży i kalmarów, jednak Ci, którzy je lubią mogą spróbować morskie frykasy przyrządzić na grillu.
Jakie przyprawy i zioła do potraw z grilla
Jakie przyprawy i zioła do potraw z grilla
W niepamięć odeszły czasy, gdy w kuchni królowały jedynie pierz, sól i liść laurowy. Dziś podstawą ciekawych potraw o zaskakującym smaku są właśnie mieszanki przypraw i ziół, dostępne w bogatej ofercie sklepów.
Kukurydza – smaczna w każdym towarzystwie
Kukurydza – smaczna w każdym towarzystwie
Przybyła do Europy z Meksyku. Kukurydza jest wykorzystywana w naszej kuchni na wiele sposobów. Najbardziej popularna jest ta w puszkach czyli konserwowa oraz w formie uwielbianego popcornu. Coraz częściej przygotowujemy także całe kolby kukurydzy.
Kiszka ziemniaczana na 4 sposoby: z grilla, z piekarnika, gotowana w bulionie, bez flaka i mąki
Kiszka ziemniaczana na 4 sposoby: z grilla, z piekarnika, gotowana w bulionie, bez flaka i mąki
Kiszkę ziemniaczaną przygotowuje się z surowych tartych ziemniaków oraz mięsnej okrasy. W standardowych przepisach używa się jelita wieprzowego, natomiast można również zrobić ją bez flaka. To pyszne, tanie i sycące danie wspaniale sprawdzi się jako obiad dla rodziny i dla gości.
Grillowany arbuz na 2 sposoby - nietypowa przekąska na letnie imprezy
Grillowany arbuz na 2 sposoby - nietypowa przekąska na letnie imprezy
Grillowany arbuz świetnie smakuje solo, ale możesz go zaserwować również z dodatkami. Proponujemy wariant z miodem i tymiankiem, albo z serem feta, miodem i sosem sojowym. Ten deser z grilla będzie stanowić idealne zwieńczenie letniej imprezy i z pewnością zaskoczy wszystkich twoich gości.
Co można jeść z grilla na diecie? Te produkty z grilla tuczą najmocniej, ale można je łatwo zastąpić
Co można jeść z grilla na diecie? Te produkty z grilla tuczą najmocniej, ale można je łatwo zastąpić
Czy na diecie można jeść grillowaną kiełbasę lub karkówkę z grilla? Sprawdzamy, na jakie posiłki grillowe możesz pozwolić sobie, jeśli się odchudzasz. Najlepiej wybieraj chude mięsa (kurczaka, indyka, schab) i jedz dużo warzyw z grilla. Unikaj tłustych sosów i zawsze miej na talerzu sałatkę. Podczas grilla kontroluj też rodzaj wypijanych napojów.
Zdrowe menu na FIT grilla. 10 grillowych FIT przepisów poniżej 300 kcal
Zdrowe menu na FIT grilla. 10 grillowych FIT przepisów poniżej 300 kcal
Przygotowanie FIT grilla ze zdrowym menu, to żadne wyzwanie. Jeśli szukasz inspiracji na fit potrawy grillowe, przygotowałyśmy dla ciebie 10 przepisów na posiłki, które dostarczą mniej niż 300 kcal i sporo białka. Znajdziesz tu np. szaszłyki hawajskie, krewetki i klasycznego FIT hot doga. Dzięki tym przepisom nie będziesz martwić się liczeniem kalorii na grillu.
Bakłażan z grilla z mozzarellą i pomidorami
Bakłażan z grilla z mozzarellą i pomidorami
Bakłażan z grilla z mozzarellą i pomidorami to szybka i efektowna przekąska. Mozzarellę możesz zastąpić halloumi albo serem feta.
Bataty z grilla - jak je przygotować i z czym podawać?
Bataty z grilla - jak je przygotować i z czym podawać?
Bataty z grilla to świetny dodatek zarówno do mięs, ryb, jak i warzywnych burgerów. Możesz przygotować je w kawałkach albo upiec połówki w całości.
Wegański grill - co można przygotować na ruszcie?
Wegański grill - co można przygotować na ruszcie?
Wegański grill może być tak samo aromatyczny i pyszny, jak ten wegetariański czy mięsny. Grilluj rozmaite warzywa zamarynowane w ziołach, tofu z olejem sezamowym i sosem sojowym albo przygotuj wegańskie burgery.
Halloumi - przepisy na sałatki, dania z grilla i burgery
Halloumi - przepisy na sałatki, dania z grilla i burgery
Halloumi doskonale znosi wysoką temperaturę, więc najwięcej przepisów przygotowywanych jest na bazie tego sera w wersji grillowanej, doprawionej ziołami. Możesz dodawać go do sałatek lub przygotować pyszne i sycące burgery.
Grillowane udka - przepis składniki i przygotowanie
Grillowane udka - przepis składniki i przygotowanie
Najlepszy przepis na grillowane udka kurczaka!
Sałatka z grillowanym serem - przepis składniki i przygotowanie
Sałatka z grillowanym serem - przepis składniki i przygotowanie
Zaskocz swoich znajomych na najbliższym grillu!

Redakcja poleca

REKLAMA