Kukurydza z grilla fot. Adobe Stock

Kukurydza z grilla - jak ją przygotować, by była idealnie miękka i jędrna?

Kukurydza z grilla z dodatkiem masła i soli jest przyjemnie słodka i chrupiąca. Możesz przygotować ją bez gotowania - wrzuć kukurydzę na grilla na 20 minut.
Małgorzata Machnicka / 19.08.2020 12:17
Kukurydza z grilla fot. Adobe Stock

Kukurydza z grilla to doskonały dodatek do mięs, ryb i pieczonych ziemniaków. Jej słodki smak świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami i masłem. 

Kupując kukurydzę zwróć uwagę na to, aby była świeża, niezbyt duża i miała miękkie, soczyste ziarna. Warto przyrządzić ją jeszcze tego samego dnia, gdyż z czasem traci ona swój smak, a to za sprawą cukru, który zamienia się w skrobię. Jak przygotować kukurydzę z grilla, aby była miękka, ale zachowała swoją jędrność?

Spis treści:

  1. Jak grillować kukurydzę?
  2. Co pasuje do kukurydzy z grilla?
  3. Dlaczego warto jeść kukurydzę?

Jak grillować kukurydzę?

Najpierw należy przygotować kukurydzę do grillowania - opłucz ją w zimnej wodzie, a następnie pozbaw zewnętrznych liści (zostaw kilka tych przylegających do kolby). Posyp ją obficie solą i pieprzem i (ewentualnie) mieszanką dowolnych ziół. Możesz ją również skropić oliwą z oliwek albo nałożyć odrobinę masła. 

Tak przygotowaną kukurydzę umieść na grillu na 15-20 minut. W połowie grillowania odsuń wszystkie liście i piecz co jakiś czas obracając, żeby się zbyt nie przypaliła. 

Kukurydzę możesz grillować zarówno na grillu elektrycznym, jak i węglowym. Kukurydza nie wymaga wcześniejszej obróbki cieplnej - przygotujesz ją więc bez gotowania. Jeśli kupisz już gotową, ugotowaną kukurydzę (jest dostępna w dużych supermarketach) wystarczy jej po 3 minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanym ruszcie.

Co pasuje do kukurydzy z grilla?

Kukurydzę z grilla najczęściej podaje się oprószoną solą i z odrobiną masła. Jeśli chcesz urozmaicić jej słodki smak, możesz przygotować masło z dodatkiem ulubionych świeżych ziół - rozmarynu, tymianku albo oregano.

Do grillowanej kukurydzy świetnie pasować będą również sosy na bazie śmietany i majonezu, np. sos czosnkowy albo te przygotowywane z pomidorowych przecierów. 

kukurydza z grilla bez gotowania
fot. Adobe Stock

Dlaczego warto jeść kukurydzę?

Ze względu na dużą wartość pokarmową i wydajność, kukurydza od dawien dawna miała istotne znaczenie, jeśli chodzi o wyżywienie ludności. Uprawa tej rośliny nie jest możliwa we wszystkich sferach klimatycznych, nie znosi ona bowiem przymrozków, dużych opadów i wymaga dobrych, żyznych gleb.

Kukurydza jest warzywem stosunkowo kalorycznym, ale wiąże się to z dużą zawartością witamin i minerałów. Zawiera bowiem witaminę A, C oraz te z grupy B, a także magnez, żelazo, wapń i fosfor. Dlatego poleca się ją osobom mającym niedobory minerałów w organizmie. 

Więcej przepisów na grilla:

Sosy z awokado do potraw z grilla
Sosy z awokado do potraw z grilla
Sezon na grilla rozpoczęty, proponujemy więc ciekawe przepisy na sosy do mięs, ryb i warzyw z awokado.
Jak przygotować owoce morza z grilla
Jak przygotować owoce morza z grilla
Powoli na polskie stoły wpływają nie tylko ryby, ale i owoce morza. Co prawda nie wszyscy są amatorami krewetek, małży i kalmarów, jednak Ci, którzy je lubią mogą spróbować morskie frykasy przyrządzić na grillu.
Jakie przyprawy i zioła do potraw z grilla
Jakie przyprawy i zioła do potraw z grilla
W niepamięć odeszły czasy, gdy w kuchni królowały jedynie pierz, sól i liść laurowy. Dziś podstawą ciekawych potraw o zaskakującym smaku są właśnie mieszanki przypraw i ziół, dostępne w bogatej ofercie sklepów.
Kukurydza – smaczna w każdym towarzystwie
Kukurydza – smaczna w każdym towarzystwie
Przybyła do Europy z Meksyku. Kukurydza jest wykorzystywana w naszej kuchni na wiele sposobów. Najbardziej popularna jest ta w puszkach czyli konserwowa oraz w formie uwielbianego popcornu. Coraz częściej przygotowujemy także całe kolby kukurydzy.
Kiszka ziemniaczana na 3 sposoby - pieczona, gotowana, z grilla
Kiszka ziemniaczana na 3 sposoby - pieczona, gotowana, z grilla
Kiszkę ziemniaczaną przygotujesz z surowych tartych ziemniaków oraz mięsnej okrasy. To tanie i sycące danie, które możesz zrobić na kilka sposobów.
Jak przyrządzić grillowanego bakłażana? Zobacz, z czym go podać!
Jak przyrządzić grillowanego bakłażana? Zobacz, z czym go podać!
Jeśli zastanawiasz się jak dodać bakłażanowi smaku upiecz go na grillu. Będzie doskonały!
Grillowane udka - przepis składniki i przygotowanie
Grillowane udka - przepis składniki i przygotowanie
Najlepszy przepis na grillowane udka kurczaka!
Sałatka z grillowanym serem - przepis składniki i przygotowanie
Sałatka z grillowanym serem - przepis składniki i przygotowanie
Zaskocz swoich znajomych na najbliższym grillu!