Mimo iż zawiera wiele składników odżywczych, ze spożywaniem kukurydzy powinny uważać osoby dbające szczególnie o linię. Ma ona wysoki indeks glikemiczny, zwłaszcza tak popularne płatki kukurydziane. Kiedy jemy kukurydzę możemy z powodzeniem zrezygnować z ziemniaków czy mięsa. Jest ona bardzo sycąca, zawiera dużo skrobi. Polecana jest w diecie bezglutenowej.
Polecamy również: Jak ugotować smaczną kukurydzę?
Z kukurydzy można przyrządzić wiele dań. Dzięki żółtemu kolorowi nadaje ona im apetyczniejszy wygląd. Świetnie smakuje na słodko, słono, zimna, gorąca, z masłem, lub z innymi warzywami w sałatkach. Oto kilka przepisów na dania z kukurydzy w różnych postaciach i smakach.
Sałatka z tuńczykiem
Składniki:
- Puszka tuńczyka w sosie własnym
- makaron pióra (lub inny nasz ulubiony)
- puszka kukurydzy
- ogórek zielony, papryka czerwona
- 3 łyżki majonezu (opcjonalnie jogurt grecki lub proporcje pół na pół)
- przyprawa do sałatek
Wykonanie:
Ugotowany i ostudzony makaron przesypujemy do miski, dodajemy tuńczyka, pokrojony w półplasterki ogórek, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę, majonez i jogurt. Wszystko mieszamy i dodajemy przyprawę. Ponownie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 20 minut. Świetnie nadaje się na kolację lub lekki obiad.
Sałatka z ananasem
Składniki:
- Puszka kukurydzy konserwowej
- słoik ananasa z selerem
- szynka w kawałku
- majonez
Wykonanie: Ananas z selerem kroimy i wrzucamy do miseczki, dodajemy kukurydzę i pokrojoną drobno w kostkę szynkę oraz majonez. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki aż się schłodzi. Niezwykle prosta i przepyszna sałatka na każdą okazję.
Gotowana kolba z masłem czosnkowym
Składniki: kolba kukurydzy, sól, masło czosnkowe gotowe lub zwykłe masło i ząbek czosnku.
Wykonanie: Kukurydzę obieramy z liści i odrzucamy niejadalne części. Kroimy wzdłuż i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut aż stanie się miękka. Miękkie masło łączymy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Po wyjęciu kukurydzy smarujemy ją od razu masłem czosnkowym by się roztopiło. Możemy również dosolić kukurydzę w razie potrzeby.
Zobacz także: Co to są arepas?