Czy kukurydza jest zdrowa? Poznaj wartości odżywcze i właściwości kukurydzy

kukurydza wartości odżywcze fot. Adobe Stock, Alliance
Kukurydza jest zdrowa, zarówno ta gotowana z kolbą, jak i kukurydza konserwowa, z puszki. Kukurydza przede wszystkim dostarcza energii z węglowodanów. W kukurydzy jest sporo magnezu i potasu, które są ważne dla prawidłowej pracy serca. Kukurydza wyróżnia się właściwościami dla zdrowia oczu, chroni np. przed złym wpływem niebieskiego światła na wzrok.
/ 15.08.2022 05:21
kukurydza wartości odżywcze fot. Adobe Stock, Alliance

Kukurydza to jedno z popularniejszych zbóż na świecie. Choć w Polsce jedzona jest głównie w formie konserwowej lub latem gotowana z kolbą, na świecie kukurydzę przygotowuje się na różne sposoby. W Afryce z mąki kukurydzianej robi się placki, Meksykanie wytwarzają z kukurydzy słynne nachosy i tacos, Włosi mają polentę, a cały zachodni świat zajada się w kinie popcornem. To dobrze, bo kukurydza jest przy okazji zdrowa. Poznaj bliżej wartości odżywcze i właściwości kukurydzy.

Spis treści:

  1. Kukurydza – wartości odżywcze
  2. Kukurydza – właściwości zdrowotne
  3. Czy kukurydza jest zdrowa?

Kukurydza – wartości odżywcze

Wartości odżywcze kukurydzy są podobne do różnych zbóż, choć świeża kukurydza ma znacznie mniej kalorii, niż np. żyto, pszenica czy owies. Po ususzeniu, wartości odżywcze i kaloryczność kukurydzy stają się jednak bardzo podobne do suchych zbóż i to do tej grupy zalicza się kukurydzę. Oto dokładne wartości odżywcze 100 g świeżej kukurydzy.

Kukurydza - makroskładniki

Składnik Zawartość/ 100 g
Energia 86 kcal
Białko 3,27 g
Tłuszcz 1,35 g
Węglowodany 18,7 g
Błonnik 2 g

Kukurydza – witaminy

Witamina Zawartość/ 100 g
Witamina C 6,8 mg
Witamina B1 0,155 mg
Witamina B2 0,055 mg
Witamina B3 1,77 mg
Witamina B5 0,717 mg
Witamina B6 0,093 mg
Foliany 42 mcg
Witamina A 187 IU
Beta-karoten 47 mcg
Witamina E 0,07 mg

Kukurydza – minerały

Minerał Zawartość/ 100 g
Wapń 2 mg
Żelazo 0,52 mg
Magnez 37 mg
Fosfor  89 mg
Potas 270 mg
Sód 15 mg
Cynk 0,46 mg
Miedź 0,054 mg
Mangan 0,163 mg
Selen 0,6 mcg

Kukurydza – inne cenne związki

Oprócz witamin i minerałów kukurydza zawiera też wiele innych prozdrowotnych związków, w tym antyoksydantów. Warte wymienienia cząstki obecne w kukurydzy to:

  • Luteina – karotenoid znany ze swoich właściwości ochronnych dla oczu;
  • Kwas fitynowy – element, który może zaburzać wchłanianie niektórych minerałów, jeśli jest jedzony w nadmiarze;
  • Zeaksantyna – cząstka z grupy karotenoidów, znana z właściwości poprawiających wzrok;
  • Kwas ferulowy – organiczny kwas będący antyoksydantem. W kukurydzy znajdziesz go więcej niż w innych pokrewnych zbożach.

Co cennego jest w kukurydzy?

Kukurydza jest przede wszystkim źródłem węglowodanów, czyli źródłem energii. Docenią ją wszyscy sportowcy poszukujący smacznej dawki „węgli". W zależności od sposobu jej przygotowania indeks glikemiczny kukurydzy waha się pomiędzy niskim, średnim, a wysokim. Choć kukurydza to głównie cukry, jest w niej też trochę białka.

Kukurydza wzbogaca też dietę w potas i magnez. Jest dobrym pokarmowym źródłem tych mikroelementów. Główną witaminą w kukurydzy jest witamina A, jej pochodne odpowiadają za charakterystyczną żółtą barwę kukurydzy.

Kukurydza – właściwości zdrowotne

Kukurydza jest dobra na oczy

Kukurydza zawiera wiele karotenoidów, przede wszystkim luteinę i zeaksantynę. Zawdzięcza im swój charakterystyczny żółty kolor, ale też prozdrowotne właściwości. Luteina chroni oczy przed szkodliwym działaniem światła niebieskiego, a zeaksantyna znana jest z ogólnej poprawy zdrowia oczu. Wysokie stężenia karotenoidów we krwi są powiązane ze zmniejszonym ryzykiem katarakty i zniszczenia tkanek oka. Kukurydza to superfood dla wszystkich, którzy na co dzień pracują przy komputerze.

Kukurydza na poprawę trawienia

Jeśli dobrze pogryziesz kukurydzę lub korzystasz z przetworów kukurydzianych, skorzystasz z prozdrowotnych właściwości kukurydzy dla zdrowia układu pokarmowego. 100 g kukurydzy dostarcza ok. 2 g błonnika. To wsparcie trawienia, jakiego oczekuje się od produktów zbożowych.

Kukurydza przeciwdziała chorobom serca

Kukurydza to produkt, który doskonale wpisuje się w zasady diety śródziemnomorskiej: najzdrowszej diety dla serca. Kukurydza nie ma wielu funkcjonalnych cząsteczek, wspierających bezpośrednio pracę tego narządu. Mimo wszystko dostarcza po prostu dobrej jakości węglowodanów, a do tego magnezu i potasu: naturalnych elektrolitów zapewniających właściwe przewodnictwo sercowe.

Kukurydza jest dobra na uchyłki jelita

Kiedyś sądzono, że kukurydza jest przeciwwskazana w diecie przeciw uchyłkom jelita. Dziś wiadomo, że kukurydza (ale też popcorn) mogą występować w jadłospisie osób ze zdiagnozowanymi uchyłkami. Ba, jedno z badań nad właściwościami kukurydzy w diecie pokazało, że włączenie popcornu do jadłospisu zmniejsza ryzyko rozwinięcia uchyłków.

Kukurydza na dietę bezglutenową

Kukurydza nie zawiera glutenu. To jedno z niewielu zbóż, które bezkarnie mogą jeść osoby z celiakią i innymi wskazaniami do ograniczenia glutenu w diecie. W diecie bezglutenowej kukurydza naprawdę jest bezcenna. Można zrobić z niej bezglutenowy chleb, bezglutenową tortillę, pozwala też na jedzenie bezglutenowego makaronu.

Czy kukurydza jest zdrowa?

Widzisz już dokładnie, że kukurydza jest zdrowa. Najzdrowsza jest kukurydza gotowana i kukurydza konserwowa. W zdrowej diecie może pojawiać się popcorn i mąka kukurydziana (choć uwaga, bo ma dość wysoki IG). Płatki kukurydziane też mogą być zdrowym elementem jadłospisu, jednak ich wadą jest wysoka zawartość soli.

Jak z wszystkimi produktami, trzeba jednak zachować umiar w jedzeniu kukurydzy. To, że kukurydza ma pozytywne właściwości zdrowotne, nie oznacza, że nie zaszkodzi w nadmiarze. Traktuj kukurydzę jako naturalny, zdrowy element diety. Nie przesadzaj jednak z porcjami kukurydzy.

Czy kukurydza w puszce jest zdrowa?

Kukurydza konserwowa, czyli kukurydza w puszce, też jest zdrowa. Jedzenie w puszkach wzbudza trochę kontrowersji przez możliwość uwalniania się substancji zwanej BPA, która faktycznie jest szkodliwa. Może to stanowić realny problem zdrowotny, jeśli będziesz odżywiać się wyłącznie jedzeniem z puszek. Nie rezygnuj z puszkowanej kukurydzy, jeśli nie masz alternatywy w postaci kukurydzy świeżej. Wybieraj taką bez dodatku cukru i z małą ilością soli. Lepiej zjeść kukurydzę z puszki niż całkiem z niej zrezygnować!

Czytaj także:
Młoda kapusta – wartości odżywcze. Która kapusta jest najzdrowsza?
Dlaczego warto jeść arbuzy? 8 właściwości zdrowotnych, które sprawią, że jeszcze mocniej pokochasz ten owoc
Czy bób jest zdrowy i dlaczego warto go jeść? Wartości odżywcze i 7 najciekawszych właściwości bobu

Redakcja poleca

REKLAMA