SALSA: salsa pomidorowa, salsa z mango, salsa z awokado

salsa fot. Fotolia
Salsa to orzeźwiająca potrawa kuchni meksykańskiej, która doskonale sprawdza się podczas letnich upałów – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 20.06.2017 13:51
salsa fot. Fotolia

Salsa przyrządzana na bazie soczystych pomidorów lub z dodatkiem dojrzałego mango ciekawie komponuje się jako dodatek do kanapek lub krakersów. Kremowa i łagodna z awokado jest doskonałą propozycją na letnią przekąskę. Sprawdź nasze przepisy na aromatyczną i lekką salsę!

Salsa pomidorowa: przepis

Oto składniki na salsę pomidorową:

  • 3 dojrzałe pomidory
  • pół papryki zielonej lub czerwonej
  • średnia cebula
  • posiekana kolendra
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • papryka jalapeno
  • szczypta kminu
  • szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta soli

Jak zrobić salsę pomidorową?

Pomidory kroimy w drobną kostkę. Szatkujemy paprykę oraz cebulę. Wyciskamy sok z cytryny. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy ze sobą i przekładamy do miski. Doprawiamy kminem, świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą soli. Tak przygotowana salsa jest doskonałą przystawką do chleba lub krakersów na przyjęciu.

Salsa z mango: przepis

Oto składniki na salsę z mango:

  • dojrzałe mango
  • ogórek szklarniowy
  • papryka jalapeno
  • średnia cebula
  • łyżka soku z limonki
  • posiekana kolendra
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić salsę z mango?

Mango dokładnie obieramy ze skórki i usuwamy pestkę. Kroimy w drobną kostkę. Ogórek i paprykę szatkujemy drobno razem z cebulą. Wszystkie warzywa przekładamy do miski. Wyciskamy sok z limonki i wlewamy do miski. Wrzucamy posiekaną kolendrę i doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przyrządzona salsa z dodatkiem mango to wspaniały dodatek do przystawek na letnich przyjęciach.

Salsa z awokado: przepis

Oto składniki na salsę z awokado:

  • średnia cebula czerwona
  • pół papryczki chili
  • 4 dojrzałe pomidory
  • sok z limonki
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 dojrzałe awokado
  • posiekana kolendra

Jak zrobić salsę z awokado?

Szatkujemy drobno cebulę oraz papryczkę chili. Kroimy pomidory w drobną kostkę. Mieszamy sok z wyciśniętej limonki i ocet balsamiczny. Wlewamy do wymieszanych warzyw. Awokado kroimy również w drobną kostkę – jeżeli zależy nam na kremowym efekcie, należy zgnieść widelcem na gładką pastę i wymieszać z resztą warzyw. Posypujemy posiekaną kolendrą. Tak przyrządzona salsa ciekawie komponuje się z dodatkiem czosnku lub z owocami.

Sprawdź inne przepisy z Kuchni świata

Redakcja poleca

REKLAMA