Salsa przyrządzana na bazie soczystych pomidorów lub z dodatkiem dojrzałego mango ciekawie komponuje się jako dodatek do kanapek lub krakersów. Kremowa i łagodna z awokado jest doskonałą propozycją na letnią przekąskę. Sprawdź nasze przepisy na aromatyczną i lekką salsę!
Salsa pomidorowa: przepis
Oto składniki na salsę pomidorową:
- 3 dojrzałe pomidory
- pół papryki zielonej lub czerwonej
- średnia cebula
- posiekana kolendra
- 2 łyżki soku z cytryny
- papryka jalapeno
- szczypta kminu
- szczypta czarnego pieprzu
- szczypta soli
Jak zrobić salsę pomidorową?
Pomidory kroimy w drobną kostkę. Szatkujemy paprykę oraz cebulę. Wyciskamy sok z cytryny. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy ze sobą i przekładamy do miski. Doprawiamy kminem, świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą soli. Tak przygotowana salsa jest doskonałą przystawką do chleba lub krakersów na przyjęciu.
Salsa z mango: przepis
Oto składniki na salsę z mango:
- dojrzałe mango
- ogórek szklarniowy
- papryka jalapeno
- średnia cebula
- łyżka soku z limonki
- posiekana kolendra
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić salsę z mango?
Mango dokładnie obieramy ze skórki i usuwamy pestkę. Kroimy w drobną kostkę. Ogórek i paprykę szatkujemy drobno razem z cebulą. Wszystkie warzywa przekładamy do miski. Wyciskamy sok z limonki i wlewamy do miski. Wrzucamy posiekaną kolendrę i doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przyrządzona salsa z dodatkiem mango to wspaniały dodatek do przystawek na letnich przyjęciach.
Salsa z awokado: przepis
Oto składniki na salsę z awokado:
- średnia cebula czerwona
- pół papryczki chili
- 4 dojrzałe pomidory
- sok z limonki
- łyżeczka octu balsamicznego
- 2 dojrzałe awokado
- posiekana kolendra
Jak zrobić salsę z awokado?
Szatkujemy drobno cebulę oraz papryczkę chili. Kroimy pomidory w drobną kostkę. Mieszamy sok z wyciśniętej limonki i ocet balsamiczny. Wlewamy do wymieszanych warzyw. Awokado kroimy również w drobną kostkę – jeżeli zależy nam na kremowym efekcie, należy zgnieść widelcem na gładką pastę i wymieszać z resztą warzyw. Posypujemy posiekaną kolendrą. Tak przyrządzona salsa ciekawie komponuje się z dodatkiem czosnku lub z owocami.
Sprawdź inne przepisy z Kuchni świata