Awokado z bazylią
Składniki: 1 awokado, garść świeżej bazylii, ząbek czosnku, sok z cytryny, łyżka oliwy, przyprawy.
Składniki mieszamy ze sobą za pomocą blendera, na końcu dodając oliwę i przyprawy. Można dodać także octu winnego, żeby wzbogacić smak.
Taki sos najlepiej pasuje do grillowanych ryb.
Zobacz także: Sosy do grillowanych mięs w 3 kolorach
Sos śmietankowy z awokado
Składniki: 1 awokado, 5 łyżek serka śmietankowego, pół szklanki majonezu, posiekany szczypiorek, ząbek czosnku.
Rozgniatamy awokado ręcznie lub blenderem, dodajemy serek, majonez i przyprawy. Mieszamy.
Taki sos jest idealny do grillowanych ryb i mięs.
Wypróbuj przepis: Pasta z awokado
Guacamole
Składniki: 1 awokado, pół małej drobno posiekanej cebuli, sok z połówki cytryny, mały pomidor, przyprawy.
Całość blendujemy na gładką masę. Można także dodać łyżkę śmietany, żeby było bardziej kremowe.
Guacamole proponujemy do grillowanych warzyw.
Zobacz także: Co i jak na grilla