Składniki:
- 2/3 kostki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta soli morskiej,
- opcjonalnie: szczypta posiekanej natki lub ziół.
Przygotowanie:
Domowe masło czosnkowe ma intensywny aromat i smak. Najlepsze masło czosnkowe uzyskasz trzymając się proporcji: na 150 g masła przypadają 2 ząbki czosnku. Nie potrzebujesz blendera.
Jedną z największych zalet masła czosnkowego robionego samodzielnie, jest świadomość jego wartości odżywczych: wybieraj dobrej jakości masło lub wykorzystaj patent, jak zrobić masło samodzielnie.
Dodatek świeżego, przeciśniętego przez praskę czosnku to gwarancja zachowania jego właściwości (czosnek jest niezastąpiony np. w leczeniu przeziębienia).
Przepis na masło czosnkowe jest prosty, a ma ono niekończącą się liczbę zastosowań: świetnie pasuje do dań z grilla, pieczonych mięs, do domowej pizzy czy po prostu - do domowego chleba.
- Jeśli masło jest twarde, a chcesz na szybko wykonać masło czosnkowe - pokrój je w kostkę i umieść je w misie blendera. Jeśli jest miękkie - tylko przełóż do miski.
- Czosnek umieść w prasce do czosnku, zgnieć i dodaj do masła. Wymieszaj.
- Opcjonalnie: dodaj sól, natkę pietruszki lub zioła, jeśli chcesz podkręcić smak masła czosnkowego. Sprawdź koniecznie, jak zrobić też masło ziołowe.
Przeczytaj, jeśli lubisz eksperymentować w kuchni: Co zrobić z ugotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu
Dipy do dań z grilla - warzywnych i mięsnychIndycze szaszłyki idealne na wiosennego grilla