Bakłażan z grilla z mozzarellą i i pomidorami to szybkie i efektowne danie, które sprawdzi się na przyjęciu. Można je też zjeść na kolację.
Bakłażan z grilla
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 2 łyżki oliwy,
- 4 pomidory,
- 125 g mozzarelli,
- listki bazylii,
- sól,
- zioła prowansalskie,
- pieprz czarny grubo mielony.
Sposób przygotowania:
- Bakłażany umyj, wytrzyj. Pokrój (ze skórką) w plastry, lekko posól i odstaw na 10 minut. Po upływie wyznaczonego czasu, znajdujący się na ich powierzchni sok, wytrzyj papierowym ręcznikiem.
- Krążki bakłażanów posmaruj albo skrop oliwą i połóż na ruszcie grilla lub na grillowej patelni. Grilluj po kilka minut z każdej strony.
- Pomidory umyj i pokrój na plasterki. Jeśli chcesz, możesz je sparzyć wcześniej ze skórki. Pokrój też mozzarellę. Połóż na grillowanym bakłażanie i umieść na grillu jeszcze na kilka minut, aby ser i pomidor był ciepły.
- Przełóż bakłażana z grilla na talerz. Oprósz grubo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Obłóż listkami bazylii.
Jakie dodatki do bakłażana z grilla?
Bakłażana z grilla możesz jeść saute lub w połączeniu z sosami lub innymi dodatkami:
- Sos salsa - pokrojone w drobną kostkę pomidory, cebula i ananas tworzy orzeźwiający dodatek, który przełamie delikatny smak bakłażana z grilla.
- Hummus - dobrze komponuje się z daniami kuchni śródziemnomorskiej, a w szczególności w kuchni tureckiej ze sporą ilością oliwy z oliwek.
- Owoc granatu - doskonałe połączenie z granatem, zwłaszcza w kuchni gruzińskiej - zawinięte roladki pieczonego warzywa z dodatkiem pasty i udekorowane są nim z wierzchu.
- Sos winegret - delikatny dodatek na bazie oliwy, soku z cytryny i musztardy, który możesz dowolnie modyfikować według upodobań.
Jak grillować bakłażana?
Grillowanie to chyba najlepsza obróbka, jakiej możesz poddać bakłażana. Dzięki niej to delikatne warzywo zyskuje na smaku i zmienia swoją konsystencję na kremową.
A że przy grillowaniu nie jest konieczne stosowanie oliwy, warzywo to może zachować swoją niską kaloryczność. Bakłażana można grillować na grillach węglowych lub elektrycznych.
Podobny efekt da elektryczny opiekacz czy ryflowana patelnia. Najlepiej i najszybciej jest grillować bakłażana w postaci plastrów. Ale można grillować też przekrojone wzdłuż warzywo. Bakłażana z grilla proponujemy potem nieco wydrążyć, nadziać ulubionym farszem i zapiec w piekarniku. Dzięki grillowaniu, potrawa szybciej będzie gotowa.
Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 07.08.2018 przez Renatę Materlińską
Zobacz więcej przepisów z bakłażanem: