Bakłażan z grilla fot. Igor Grątkowski

Najsmaczniejszy bakłażan to bakłażan grillowany!

Jeśli zastanawiasz się jak dodać bakłażanowi smaku upiecz go na grillu. Będzie doskonały!
Renata Materlińska / 07.08.2018 16:04
Bakłażan z grilla fot. Igor Grątkowski

Podajemy prosty przepis na bakłażana z dodatkiem jogurtu i granatu. Jest to szybkie i efektowne danie, które sprawdzi się na przyjęciu. Można je też zjeść na kolację.

Bakłażan z grilla

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • owoc granatu
  • 3–4 gałązki mięty
  • sól
  • pieprz czarny grubo mielony

Przygotowanie:

  1. Bakłażany umyj, wytrzyj. Pokrój (ze skórką) w plastry, lekko posól i odstaw na 10 min. Znajdujący się na ich powierzchni sok wytrzyj papierowym ręcznikiem.
  2. Krążki bakłażanów posmaruj albo skrop oliwą i połóż na ruszcie grilla lub na grillowej patelni. Grilluj po kilka minut z każdej strony.
  3. Przełóż na talerz, polej jogurtem typu greckiego. Posyp pestkami granatu i posiekaną miętą, oprósz grubo mielonym pieprzem.

Jakie dodatki do grillowanego warzywa?

Pieczone lub grillowane bakłażany możesz jeść saute lub w połączeniu z sosami lub innymi dodatkami:

Sos salsa - pokrojone w drobną kostkę pomidory, cebula i ananas tworzy orzeźwiający dodatek, który przełamie delikatny smak

Hummus - dobrze komponuje się z daniami kuchni śródziemnomorskiej, a w szczególności w kuchni tureckiej ze sporą ilością oliwy z oliwek

Owoc granatu - doskonałe połączenie z granatem, zwłaszcza w kuchni gruzińskiej - zawinięte roladki pieczonego warzywa z dodatkiem pasty i udekorowane są nim z wierzchu

Sos winegret - delikatny dodatek na bazie oliwy, soku z cytryny i musztardy, który możesz dowolnie modyfikować według upodobań

Jak grillować?

Grillowanie to chyba najlepsza obróbka, jakiej możesz poddać bakłażana. Dzięki niej to delikatne warzywo zyskuje na smaku i zmienia swoją konsystencję na kremową.

A, że przy grillowaniu nie jest konieczne stosowanie oliwy warzywo to może zachować swoją niską kaloryczność. Bakłażana można grillować na grillach węglowych lub elektrycznych.

Podobny efekt da elektryczny opiekacz czy ryflowana patelnia. Najlepiej i najszybciej jest grillować bakłażana w postaci plastrów. Ale można grillować też przekrojone wzdłuż warzywo.

Opieczone na grillu proponujemy potem nieco wydrążyć, nadziać ulubionym farszem i zapiec w piekarniku. Dzięki grillowaniu potrawa szybciej będzie gotowa.

Polecamy również:Przepisy na dania z bakłażanem.  Grillowany bakłażan z salsą. Wskazówki jak przyrządzić bakłażana.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)