Ciasto na pierogi przygotowane na bazie mąki pszennej, razowej lub owsianej znakomicie komponuje się ze słodkim lub wytrawnym farszem. Zrobione z dodatkiem masła, jajka oraz soli i pieprzu smakuje idealnie. Kluczem do elastycznego ciasta jest ciepłe mleko, które dodajemy do maki podczas ugniatania. Sprawdź wersję, która odpowiada Ci najbardziej!
Ciasto na pierogi z jagodami
Oto składniki na ciasto na pierogi z jagodami:
- 3 szklanki jagód
- 2 szklanki wody
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- 3 łyżki masła
- proszek do pieczenia
Jak zrobić ciasto na pierogi z jagodami?
W misce dokładnie mieszamy wcześniej przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlewamy mleko do garnka. Zagotowujemy z masłem do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Na stolnicy ugniatamy dokładnie ciasto do momentu aż będzie gładkie i zwarte. Przygotowujemy w osobnym garnku nadzienie jagodowe. Gotujemy cukier z jagodami i dokładnie mieszamy. Ostudzamy całość. Ciasto rolujemy na cienki placek. Wykrawamy kółeczka i wkładamy zimne nadzienie. Zlepiamy delikatnie brzegi i gotujemy w osolonej wodzie. Wyciągamy po 8 minutach od wypłynięcia.
Ciasto na pierogi z jajkiem
Oto składniki na ciasto na pierogi z jajkiem:
- szklanka mleka
- jajko
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki
Jak zrobić ciasto na pierogi z jajkiem?
Przesiewamy mąkę, dolewamy ciepłe mleko, olej, jajko oraz sól. Wszystko dokładnie ugniatamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Rolujemy na stolnicy oprószonej mąką. Wykrawamy kółka o średnicy szklanki. Dowolnie wybrane nadzienie wkładamy do środka i zlepiamy wszystkie brzegi. Gotujemy całość w osolonej wodzie. Następnie podajemy według uznania z dodatkiem jogurtu lub innej okrasy.
Ciasto na pierogi z masłem
Oto składniki na ciasto na pierogi z masłem:
- 250 g mąki
- 120 g masła
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem?
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wkładamy wcześniej przesianą mąkę do miski i zagniatamy razem z masłem. Dosypujemy sól i pieprz. Całość ugniatamy przez około 10 minut do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Rolujemy i wykrawamy drobne kółka. Nadziewamy dowolnym farszem i zagotowujemy w osolonej wodzie. Tak przygotowane ciasto na pierogi jest delikatne i miękkie. Możemy je dodatkowo zapiec w piekarniku przez 10 minut dla uzyskania chrupiącej skórki.