pierogi na słodko fot. Fotolia

CIASTO NA PIEROGI: ciasto na pierogi z jagodami i inne

Ciasto na pierogi powinno być cienkie, delikatne i odpowiednio doprawione – sprawdź jak je przygotować idealnie!
Sylwia Kazimierczuk / 31.08.2017 15:40
pierogi na słodko fot. Fotolia

Ciasto na pierogi przygotowane na bazie mąki pszennej, razowej lub owsianej znakomicie komponuje się ze słodkim lub wytrawnym farszem. Zrobione z dodatkiem masła, jajka oraz soli i pieprzu smakuje idealnie. Kluczem do elastycznego ciasta jest ciepłe mleko, które dodajemy do maki podczas ugniatania. Sprawdź wersję, która odpowiada Ci najbardziej!

Ciasto na pierogi z jagodami

Oto składniki na ciasto na pierogi z jagodami:

  • 3 szklanki jagód
  • 2 szklanki wody
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić ciasto na pierogi z jagodami?

W misce dokładnie mieszamy wcześniej przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlewamy mleko do garnka. Zagotowujemy z masłem do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Na stolnicy ugniatamy dokładnie ciasto do momentu aż będzie gładkie i zwarte. Przygotowujemy w osobnym garnku nadzienie jagodowe. Gotujemy cukier z jagodami i dokładnie mieszamy. Ostudzamy całość. Ciasto rolujemy na cienki placek. Wykrawamy kółeczka i wkładamy zimne nadzienie. Zlepiamy delikatnie brzegi i gotujemy w osolonej wodzie. Wyciągamy po 8 minutach od wypłynięcia.

Ciasto na pierogi z jajkiem

Oto składniki na ciasto na pierogi z jajkiem:

  • szklanka mleka
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki

Jak zrobić ciasto na pierogi z jajkiem?

Przesiewamy mąkę, dolewamy ciepłe mleko, olej, jajko oraz sól. Wszystko dokładnie ugniatamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Rolujemy na stolnicy oprószonej mąką. Wykrawamy kółka o średnicy szklanki. Dowolnie wybrane nadzienie wkładamy do środka i zlepiamy wszystkie brzegi. Gotujemy całość w osolonej wodzie. Następnie podajemy według uznania z dodatkiem jogurtu lub innej okrasy.

Ciasto na pierogi z masłem

Oto składniki na ciasto na pierogi z masłem:

  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem?

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wkładamy wcześniej przesianą mąkę do miski i zagniatamy razem z masłem. Dosypujemy sól i pieprz. Całość ugniatamy przez około 10 minut do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Rolujemy i wykrawamy drobne kółka. Nadziewamy dowolnym farszem i zagotowujemy w osolonej wodzie. Tak przygotowane ciasto na pierogi jest delikatne i miękkie. Możemy je dodatkowo zapiec w piekarniku przez 10 minut dla uzyskania chrupiącej skórki.

Zobacz inne przepisy na obiad