Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 jajka
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Farsz:
- 35 dag twarogu tłustego
- natka pietruszki
- 10 dag suszonej szynki
- pieprz
Dodatkowo:
- bułka tarta
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Zobacz przepis na smażone pierogi ziemniaczane!
- Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Odlej i dobrze odparuj, ostudź.
- Przepuść przez praskę.
- Połącz z jajkami, szczyptą pieprzu, gałki, soli.
- Dodaj obie mąki. Szybko zagnieć ciasto.
- Twaróg rozgnieć widelcem, połącz z posiekaną natką i pokrojoną szynką, dopraw pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj na lekko oprószonym mąką blacie na grubość około 5 mm.
- Wykrój z niego krążki, nałóż farsz, zlep brzegi.
- Pierogi obtocz w bułce tartej, smaż w głębokim oleju na mocno złoty kolor.