Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- jajko
- żółtko
- 100 ml bardzo ciepłej wody
- 1/4 łyżeczki soli
Farsz:
- 30 dag ugotowanej piersi z kurczaka
- 15 dag sera żółtego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierogi z kurczakiem!
- Z podanych składników zagnieć ciasto, przykryj je miską, odstaw.
- Mięso posiekaj, połącz z serem startym na dużych oczkach, śmietaną, posiekaną natką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
- Ciasto podziel na części.
- Każdą kolejno rozwałkuj na blacie oprószonym mąką i wykrawaj z niej krążki (w tym czasie pozostałe kawałki ciasta powinny być przykryte ściereczką, by nie obsychały).
- Nałóż farsz, zlep brzegi, dociśnij widelcem.
- Gotuj w osolonym wrzątku 4 minuty od chwili wypłynięcia.
- W połowie gotowania pierogi odwróć na drugą stronę.
- Podawaj polane masłem i posypane posiekanym szczypiorkiem.