Przygotowanie:
Soczewica coraz częściej gości na świątecznym stole w postaci pasztetu z soczewicy czy jako dodatek do pierogowego farszu.
Nie musisz ograniczać się do soczewicy jako podstawowego składnika farszu na pierogi - możesz dodać ją też do pierogów z kapustą i grzybami. Będzie doskonałym komponentem smakowym potraw wigilijnych i nie tylko.
-
Soczewicę opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 3 godziny.
-
Zmień wodę, dodaj listek laurowy, ziele angielskie i trochę soli.
-
Gotuj soczewicę, aż będzie miękka, odcedź, wystudź. Wyjmij przyprawy.
-
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na oleju.
-
Dodaj do soczewicy cebulę wraz z przeciśniętym czosnkiem.
-
Farsz dopraw czubrycą, solą i pieprzem.
-
Z mąki, soli i stopniowo dolewanej ciepłej wody zagnieć elastyczne ciasto.
-
Podziel je na 3-4 części.
-
Każdą cienko rozwałkowuj i szklanką wycinaj krążki.
-
Nadziewaj je farszem, zlep brzegi.
-
Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku.
-
Wyjmij, odcedź, zrumień na maśle.
Więcej przepisów: Zupa z soczewicy czerwonej Pierogi z kapustą i grzybami - unikalny przepis
Idealny przepis na ciasto na pierogi