Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag mąki
- żółtko
- szczypta soli
- łyżka masła
- 3/4 szklanki gorącej wody
-
3 szklanki truskawek
Przygotowanie:
Tradycyjne z cienkiego ciasta
- Do miski przesiej mąkę, wymieszaj z solą i żółtkiem.
- Zagnieć ciasto na pierogi, stopniowo dodając gorącą wodę. Jeśli ciasto jest zbyt ścisłe, wlej więcej wody.
- Na koniec dodaj masło i dalej zagniataj.
- Przykryj ściereczką na 15 minut.
- Ciasto podziel na 3 części, aby zbytnio nie wyschło.
- Z ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego i wałkuj krążki.
- Na każdym krążku ciasta układaj pokrojone na połówki truskawki i lep pierogi.
- Wrzucaj do osolonego wrzątku.
- Gotuj 2-3 minuty od momentu zagotowania się wody i wypłynięcia pierogów.
- Wyjmuj łyżką cedzakową.
Wersja z serem z ciasta drożdżowego
Składniki i przygotowanie:
- Ciasto drożdżowe przygotuj wcześniej, najlepiej godzinę przed. 2 szklanki mąki połącz z solą i jajkiem.
- 25 g drożdży rozpuść w letniej wodzie z odrobiną cukru i mąki. Odstaw na 15 minut.
- Zaczyn wlej do mąki i zagnieć przez około 10 minut. Rozwałkuj cienko i wydrąż krążki za pomocą szklanki lub większego kubka.
- 300 g truskawek dokładnie umyj, obierz z szypułek. Połącz z 300 g sera białego i 2 łyżkami śmietany.
- Nadziej nią pierogi i odstaw na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut na złoty kolor.
- Podaj je z kwaśną śmietaną lub oprósz cukrem pudrem.
Zobacz więcej przepisów z truskawkami:
Ciasto z truskawkami idealne za każdym razem!
Drink z truskawkami - przepis na upalne dni!