Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- jajko
- sól
Farsz:
- cebula
- 10 dag pikantnej kiełbasy
- olej
- łyżka koncentratu pomidorowego
- kilka kropel tabasco
- ok. 30 dag gotowanego lub pieczonego mięsa
- puszka czerwonej fasoli
- papryka w proszku słodka i ostra
- kumin
- jajko
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierogi argentyńskie!
- Z podanych składników i 2-3 łyżek zimnej wody zagnieć ciasto.
- Zawiń w folię, schłodź.
- Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę, zrumień na oleju.
- Dodaj koncentrat i tabasco, chwilę podduś, wystudź.
- Wymieszaj z posiekanym mięsem i przepłukaną, odcedzoną fasolą, dopraw.
- Ciasto cienko rozwałkuj.
- Wykrój z niego krążki, napełnij farszem, zlep brzegi.
- Posmaruj rozkłóconym jajkiem, piecz przez około 15 minut w 180°C.
Zobacz więcej przepisów na pierogi:
Waniliowe pierogi - przepis
Jak zrobić chinkali - gruzińskie pierogi z mięsem
Smażone pierogi ziemniaczane - przepis
Jak zrobić pierogi z mięsem?
Przepis na pierogi z kurczakiem
Kruche pierogi z mięsem - przepis