Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 40 dag mąki
- sól
- 3 łyżki stopionego masła
- bardzo ciepła woda
Farsz:
- 1,5 szklanki zielonej soczewicy
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki tartego parmezanu (lub ewentualnie żółtego sera)
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierogi z zieloną soczewicą!
- Mąkę wymieszaj z solą, dodaj stopione masło i tyle wody, by zagnieść elastyczne ciasto.
- Przykryj je ściereczką, odstaw.
- Soczewicę ugotuj w dużej ilości osolonej wody.
- Osącz na sicie.
- Cebule pokrój w kostkę, podduś na oleju, dodaj soczewicę, przesmaż, dopraw solą i pieprzem, wystudź.
- Połącz z parmezanem i posiekaną natką.
- Ciasto podziel na części.
- Z każdej uformuj wałek, krój go na małe kawałki.
- Kolejno rozwałkuj je na okrągłe placuszki i nadziewaj farszem.
- Gotuj je 4 minuty w osolonym wrzątku, osącz.
- Obsmaż na maśle.
Zobacz więcej przepisów na pyszne pierogi:
Waniliowe pierogi - przepis
Jak zrobić chinkali - przepis na gruzińskie pierożki z mięsem
Pierogi z dynią i szałwią - przepis
Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem - przepis
Pierogi z fetą - przepis