Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 25 dag mąki ryżowej
- 200 ml wrzątku
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżka oleju
Na farsz:
- 2/3 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki moreli
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierogi ryżowe z komosą i miodem! To pomysł na nietypowe danie obiadowe na słodko - spróbuj!
- Morele i orzechy włoskie posiekaj.
- Ugotowaną komosę wymieszaj z miodem, orzechami i morelami.
- Przesiej mąkę i sól do miski.
- Powoli wlewaj wrzątek wymieszany z olejem i mieszaj mikserem, tak by mąka wchłonęła wodę i powstała gęsta masa.
- Przykryj miskę talerzem i zostaw na 15 minut.
- Po upływie wyznaczonego czasu przełóż ciasto na oprószony mąką stół i zagnieć na gładko.
- Wałkuj ciasto na placek grubości około 3 mm.
- Z ciasta wycinaj koła.
- Na środek każdego kółka kładź łyżeczkę farszu i zlepiaj pierogi.
- Zagotuj wodę z odrobiną soli.
- Wrzucaj pierożki na wrzątek małymi partiami, a kiedy wypłyną, gotuj przez około 5 minut.
- Ugotowane przelej zimną wodą i od razu podawaj polane miodem lub masłem.