POLECAMY

Pierogi ryżowe z komosą i miodem

Pomysł na nietypowy obiad: pierogi ryżowe z komosą i miodem!
Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi ryżowe z komosą i miodem fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 25 dag mąki ryżowej
  • 200 ml wrzątku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka oleju

Na farsz:

  • 2/3 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki moreli
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi ryżowe z komosą i miodem! To pomysł na nietypowe danie obiadowe na słodko - spróbuj!

  1. Morele i orzechy włoskie posiekaj.
  2. Ugotowaną komosę wymieszaj z miodem, orzechami i morelami.
  3. Przesiej mąkę i sól do miski. 
  4. Powoli wlewaj wrzątek wymieszany z olejem i mieszaj mikserem, tak by mąka wchłonęła wodę i powstała gęsta masa.

Jak zrobić ciasto na pierogi?

  1. Przykryj miskę talerzem i zostaw na 15 minut.
  2. Po upływie wyznaczonego czasu przełóż ciasto na oprószony mąką stół i zagnieć na gładko.
  3. Wałkuj ciasto na placek grubości około 3 mm.
  4. Z ciasta wycinaj koła.
  5. Na środek każdego kółka kładź łyżeczkę farszu i zlepiaj pierogi.

Pierogi - 20 przepisów

  1. Zagotuj wodę z odrobiną soli.
  2. Wrzucaj pierożki na wrzątek małymi partiami, a kiedy wypłyną, gotuj przez około 5 minut.
  3. Ugotowane przelej zimną wodą i od razu podawaj polane miodem lub masłem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)