Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody
- jajko
- 2-3 łyżki oleju
- łyżka soli
Na farsz:
- 40 dag mięsa wołowego na rosół
- 40 dag wołowej pręgi
- 60 dag mięsa drobiowego (np. udka z kurczaka)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 dużego selera
- 1/2 pora
- 3 cebule
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić pierogi z mięsem!
- Mięso zalej wodą, dodaj wszystkie warzywa z wyjątkiem cebuli i ugotuj, aby było miękkie.
- Z ugotowanego wystudzonego mięsa usuń kości.
- Wraz z mięsem zmiel ugotowane dwie marchewki, pietruszkę, kawałek selera.
- Cebulę, posiekaj, zeszklij na maśle i dodaj do mięsa.
- Masę mięsną dopraw solą i pieprzem.
- Składniki na ciasto szybko zagnieć. Cienko rozwałkuj. Za pomocą np. szklanki wycinaj koła.
- Nakładaj farsz i zlepiaj brzegi pierogów.
- Gotowe pierogi wrzucaj na gotującą się, osoloną wodę.
- Gotuj na małym ogniu 2-3 minuty od wypłynięcia.
- Podawaj prosto z wody polane masłem i cebulką lub podsmażone na patelni.