Jak zrobić pierogi z mięsem - przepis składniki i przygotowanie

Tradycyjny przepis!
Weronika Kwaśniak / 16.10.2015 06:22
DRUKUJ PRZEPIS
Jak zrobić pierogi z mięsem - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:


  • 1 kg mąki pszennej
  • 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody
  • jajko
  • 2-3 łyżki oleju
  • łyżka soli

Na farsz:


  • 40 dag mięsa wołowego na rosół
  • 40 dag wołowej pręgi
  • 60 dag mięsa drobiowego (np. udka z kurczaka)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 dużego selera
  • 1/2 pora
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić pierogi z mięsem!

  1. Mięso zalej wodą, dodaj wszystkie warzywa z wyjątkiem cebuli i ugotuj, aby było miękkie.
  2. Z ugotowanego wystudzonego mięsa usuń kości.
  3. Wraz z mięsem zmiel ugotowane dwie marchewki, pietruszkę, kawałek selera.
  4. Cebulę, posiekaj, zeszklij na maśle i dodaj do mięsa.
  5. Masę mięsną dopraw solą i pieprzem.
  6. Składniki na ciasto szybko zagnieć. Cienko rozwałkuj. Za pomocą np. szklanki wycinaj koła.
  7. Nakładaj farsz i zlepiaj brzegi pierogów.
  8. Gotowe pierogi wrzucaj na gotującą się, osoloną wodę.
  9. Gotuj na małym ogniu 2-3 minuty od wypłynięcia.  
  10. Podawaj prosto z wody polane masłem i cebulką lub podsmażone na patelni.

Zobacz inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA