Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag mąki
- duża szczypta soli
- bardzo gorąca woda
Na farsz:
- 40 dag liści szpinaku
- 25 dag ricotty
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić pierogi ze szpinakiem!
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól.
- Stopniowo dodawaj bardzo gorącą wodę.
- Zagnieć elastyczne, miękkie ciasto.
- Odłóż je do miski oprószonej mąką na 10-15 minut, przykryj ściereczką.
- Szpinak posiekaj, wrzuć na patelnię wraz z rozgniecionym czosnkiem.
- Gdy odparuje z niego woda, dopraw gałką, solą i pieprzem.
- Przestudź (nie musi być zimny), dodaj ricottę, wymieszaj i dopraw.
- Ciasto cienko rozwałkuj, wykrawaj z niego kółka, nakładaj łyżeczkę nadzienia i zlepiaj pierogi.
- Gotowe pierogi ugotuj we wrzącej wodzie.
- Podawaj polane stopionym masłem lub podsmażone na oleju.
Zobacz więcej przepisów na pierogi:
Pierogi po zbójnicku - przepis
Pierogi z serem - przepis
Pierogi włoskie z mięsem - przepis
Pierogi z fetą - przepis
Waniliowe pierogi - przepis
Pierożki z krewetkami - przepis